Predica Nunţiului apostolic la aniversarea pontificatului Papei
20.10.2004, Bucureşti (Catholica) - Luni, 18 octombrie 2004, în Catedrala romano-catolică Sf. Iosif din Bucureşti, Episcopii catolici din România au concelebrat o Sfântă Liturghie, prezidată de către IPS Jean-Claude Périsset, Nunţiu apostolic în România şi Republica Moldova, la aniversarea a 26 de ani de la alegerea Papei Ioan Paul al II-lea în Scaunul lui Petru. Predica la Sfânta Liturghie a fost rostită de către IPS Jean-Claude Périsset.
„Celebrând acum această solemnă Liturghie euharistică, pentru a mulţumi Domnului pentru cei 26 de ani de pontificat ai Papei Ioan Paul al II-lea, cum putem noi să ne exprimăm recunoştinţa faţă de Dumnezeu pentru darul făcut Bisericii sale, dacă nu prin răspunsul de totală disponibilitate şi generozitate faţă de ministerul păstorului nostru”, a subliniat Înalt Preasfinţia Sa. El a amintit că Sfântul Părinte a deschis duminică, 17 octombrie, Anul Euharistiei, pe care îl doreşte a fi „stimulentul unei celebrări mai vii şi mai simţite, din care să izvorască o existenţă creştină transformată de iubire” (Mane nobiscum Domine, n. 29).
Nunţiul apostolic a arătat faptul că cel mai bun mod de a răspunde la această invitaţie a Sfântului Părinte este în primul rând acela de acorda o mai mare atenţie la ceea ce se face deja, amintind în acest sens adoraţia în linişte în faţa Sfântului Sacrament, pe care diferitele comunităţi de călugări şi călugăriţe din Dieceză, cărora li se alătură şi credincioşi laici, o fac în fiecare după amiază în cripta Catedralei Sf. Iosif. IPS Jean-Claude Périsset i-a îndemnat pe Episcopi şi preoţi să promoveze mai mult adoraţia euharistică în fiecare zi, în toate bisericile din ţară.
Un alt aspect asupra căruia a atras atenţia Nunţiul a fost acela al participării la jertfa euharistică. „Euharistia nu este deloc o posesie egoistă a celui care-l primeşte pe Cristos în Sfânta Împărtăşanie, sau a celui care stă în adoraţie în faţa Preasfântului Sacrament. Euharistia este viaţă, în celebrarea sa liturgică se face prezentă, sub speciile pâinii şi vinului, jertfa lui Cristos pe cruce. (…) Aşadar, participarea noastră la acea jertfă devine vitală nu numai pentru noi înşine, ci pentru lumea întreagă.”
Oferind şi alte citate din Scrisoarea Apostolică „Mane nobiscum Domine”, Înalt Preasfinţia Sa şi-a încheiat predica cu îndemnul: „Dragi Fraţi şi Surori, să facem din acest An al Euharistiei un an de proclamare a credinţei noastre. (…) Vestim misterul morţii şi învierii lui Cristos, Mântuitorul omului, un `mister de lumina` care luminează calea noastră aici pe pământ, pentru că putem deja, `prin Cristos, cu Cristos, şi în Cristos`, să anticipăm slava cerului. Aşa să fie! Fiecare dintre noi, trăind intens Anul Euharistiei, să devenim noi înşine, asemenea Sfintei Fecioare Maria, `persoane euharistice`.”