Întâlnirea Caritas diecezan Bucureşti
27.10.2004, Bucureşti (Catholica) - Ieri, aflăm de pe situl Arhidiecezei de Bucureşti, conducerea Caritas diecezan a avut o întâlnire la nivel de decanat cu preoţii din decanatul de Bucureşti-Sud, la sediul decanataului, de la parohia „Sf. Elena”. În urma celor două sesiuni de întâlniri ce au avut loc anul trecut şi respectiv în primăvara acestui an s-a pus în vedere realizare de noi proiecte la nivel de decanat şi de parohie. Au fost convocaţi reprezentanţi ai decanatelor, urmând ca apoi să se facă întâlniri la nivel de decanat.
Întâlnirea de ieri, scrie pr. Veniamin Aenăşoaei, a avut în program următoarele teme: înfiinţarea Caritas parohial; prezentarea situaţiilor în parohii referitor la persoanele sărace sau cu probleme; potenţialul uman – voluntariat; valorificarea contractelor de sponsorizare; propunerea către primăriile de sector sau orăşeneşti de angajare a unui asistent social catolic; crearea de cooperative pe diferite sectoare de activitate: cu copiii, orfanii, bătrânii; rolul asistentului social în parohie; colaborarea cu Caritas diecezan în vederea formării de personal; ajutorul reciproc în realizarea diferitelor proiecte şi a documentaţiei necesare în vederea acestor proiecte. După discutarea acestor teme s-a convenit ca, până la sfârşitul lunii noiembrie, să se facă o scrisoare către Caritas diecezan Bucureşti din partea fiecărei parohii care să cuprindă: problemele cu care se confruntă, informaţii despre resurse umane, materiale, resurse financiare, sponsorizări, activităţi care se desfăşoară în parohie, etc.
Al doilea punct al întâlnirii a subliniat necesitatea implicării credincioşilor în ajutorarea celorlalţi, mai săraci, şi necesitatea depăşirii convingerii de aşteptare a ajutorului şi angajarea activă în a oferi, în măsura posibilităţilor, ajutor celor nevoiaşi. În acest sens s-a evidenţiat necesitate depăşirii înţelegerii termenului de Caritas ca o asociaţie care trebuie să ofere fără a fi susţinută şi necesitatea implicării creştinilor în susţinerea financiară sau prin resurse umane a activităţilor sociale de ajutor. Ultimul subiect tratat a fost necesitatea sublinierii rolului pe care îl are voluntariatul şi conştientizarea credincioşilor în a lucra benevol, în măsura disponibilităţii lor, în favoarea celor mai săraci sau părăsiţi. Voluntari trebuie bine coordonaţi spre activităţi care se derulează la nivel parohial avându-se în vedere crearea de centre de consult în fiecare parohie mai importantă.