Misiunile susţinute de Dieceza de Iaşi
27.10.2004, Iaşi (Catholica) - Octombrie, luna misiunilor, reprezintă pentru toţi o ocazie de a reflecta la misiunea ce revine fiecărui creştin de a susţine spiritual şi material misiunile. O astfel de reflecţie ne-o oferă pr. Cornel Cadar pe situl Diecezei de Iaşi, printr-un material în care aminteşte că această Dieceză are misionari în Kenya şi Coasta de Fildeş şi Ecuador, prin prezenţa preoţilor „fidei donum”. Prima misiune „fidei donum” susţinută de Dieceza de Iaşi este la Maikona, în Kenya, unde lucrează doi preoţi diecezani: Eugen Blaj din Gherăeşti şi Isidor Mârţ din Răchiteni. Această primă misiune „ad gentes” a Diecezei de Iaşi a fost precedată de activitatea misionară a patru tinere laice în Togo şi Coasta de Fildeş.
În material se mai aminteşte faptul că la 24 octombrie 1999, pr. Eugen Blaj şi pr. Pavel Chelaru au primit mandatul misionar pentru Kenya. În toamna anului 2001, la 7 octombrie, au primit mandatul misionar pr. Isidor Mârţ pentru Kenya şi pr. Adrian Stoica pentru Coasta de Fildeş. Alături de ei, în cadrul aceleiaşi Liturghii, au mai primit mandatul misionar patru laici (Mihaela Gherghelucă, Mihaela Gal, Monica Benedic şi Monica Bogdănel), două dintre ele pentru Togo şi două pentru Coasta de Fildeş. Actualmente, în Coasta de Fildeş lucrează părintele Adrian Stoica din Şcheia şi pr. Gabriel Cimpoieşu din Băluşeşti împreună cu o misiune italiană din Gorizia. Acesta din urmă a primit mandatul misionar în ziua de 20 mai 2004.
În ziua de 22 august 2004, la finalul sfintei Liturghii, doi preoţi din Dieceza de Iaşi au primit din partea PS Petru Gherghel numirile pentru a merge misionari fidei donum în Ecuador. Este vorba de pr. Bartolomeu Blaj din Barticeşti şi pr. Petru-Bogdan Răchiteanu din Paşcani. Doi seminarişti, mai anunţă pr. Cornel, vor fi investiţi în mod oficial duminică, 7 noiembrie, în cadrul unei sfinte Liturghii prezidate de păstorul diecezei în catedrala din Iaşi, pentru a pleca în cadrul anului pastoral în Kenya. Trimiterea de misionari este o tradiţie. Înaintea celui de-al doilea război mondial, Biserica din România a trimis preoţi călugări în colţurile îndepărtate ale lumii pentru a vesti cuvântul lui Dumnezeu şi a zidi fraternitatea universală. Primii misionari români cunoscuţi au fost: doi preoţi în China (în 1934) şi trei fraţi pe continentul african (în 1938 şi 1939), printre care s-a numărat şi fratele Iosif Chelaru, OFMConv., originar din Pildeşti.