Ceremonie ecumenică de excepţie în Bazilica San Pietro
29.11.2004, Vatican (Catholica) - Sâmbătă dimineaţa, în Bazilica San Pietro, Papa Ioan Paul al II-lea a prezidat o celebrare ecumenică în timpul căreia a înapoiat relicvele Sfinţilor Grigore de Nazianz şi Ioan Gură de Aur, Episcopi de Constantinopol şi Doctori ai Bisericii, Patriarhului ecumenic Bartolomeu I de Constantinopol, informează serviciul de ştiri al Vaticanului. Papa şi Patriarhul au intrat în Bazilică împreună, în timp ce corul cânta „Ubi caritas est vera”. După ce au salutat adunarea, Sfântul Părinte a vorbit despre semnificaţia ecumenică a celebrării.
În timpul Liturghiei Cuvântului au fost citite fragmente din Biblie dar şi din cei doi sfinţi-doctori ai Bisericii. Rugăciunea universală a fost începută de Papa şi încheiată de Patriarhul ortodox. Înainte de a da relicvele, Arhiepiscopul Leonardo Sandri, substitut pentru Afacerile Generale ale Secretariatului de Stat, a citit o scrisoare din partea Sfântului Părinte către Patriarhul Bartolomeu, în care se aminteşte de întâlnirea lor din Bazilică din 29 iunie, în solemnitatea Sfinţilor Petru şi Paul. Papa afirma în mesaj că, odată cu înapoierea relicvelor, „Domnul ne-a dat posibilitatea să avem, aici, lângă mormântului Apostolului Petru, o altă întâlnire fraternă de iubire, rugăciune şi bunăvoinţă, pentru a merge împreună spre unitatea deplină şi vizibilă pe care Cristos o doreşte de la discipolii săi.”
În scrisoare se mai spune: „returnând aceste sfinte relicve noi vedem o şansă binecuvântată de purificare a amintirilor noastre dureroase, de reasumare a drumului nostru spre reconciliere, de întărire a credinţei doctorilor Bisericii şi a credinţei Bisericilor din Apus şi Răsărit. Vedem de asemenea ca un moment de a arăta cu cuvintele şi gesturile de astăzi imensele bogăţii pe care Bisericile noastre le conservă în cadrul tradiţiilor lor. Este un moment potrivit să ne rugăm ca Dumnezeu să grăbească ceasul în care vom putea să trăim împreună, în celebrarea Sfintei Euharistii, în comuniune deplină, contribuind astfel într-un mod mai eficient la a face ca lumea să creadă că Isus Cristos este Domnul.”
„Iubite frate”, a spus în încheiere Sfântul Părinte, „nu voi înceta să caut cu tărie şi determinare această comuniune între discipolii lui Cristos, căci dorinţa mea, ca răspuns la dorinţa Domnului, este să fiu în slujba comuniunii în adevăr şi în iubire, pentru ca barca – frumos simbol ales ca emblemă de Consiliul Ecumenic al Bisericilor – să nu se scufunde în timp de furtună, şi să ajungă într-o bună zi la mal.” După lecturi, diaconii s-au apropiat de altarul confesiunii şi au dat relicvele Sfântului Părinte, care le-a sărutat şi le-a înmânat Patriarhului ortodox. Acesta a mulţumit apoi Papei. „Acest dar binecuvântat vine ca un semn de bună voinţă […], meritând să fie lăudat şi meritând mulţumirile noastre, Sanctitatea voastră. Aţi urmat exemplul Sf. Vasile cel Mare, care a înapoiat relicvele Sf. Dionisie, Episcop de Milano, mort în exil.”
„Astăzi este celebrat un act sacru, ce repară o anomalie şi o nedreptate ecleziastică. Acest gest fratern al vechii Biserici a Romei confirmă faptul că în Biserica lui Cristos nu există probleme insurmontabile atunci când iubirea, dreptatea şi pacea se întâlnesc în sfânta `diaconie` a reconcilierii şi unităţii. […] Orice act care vindecă răni vechi şi previne unele noi, contribuie la crearea propunerilor de care este nevoie pentru a continua dialogul adevărului în iubire pentru Bisericile noastre.” La sfârşitul ceremoniei, Sfântul Părinte şi Patriarhul ortodox i-au binecuvântat pe cei prezenţi şi au mers în Capela Pieta, precedaţi de diaconii care transportau relicvele Doctorilor Bisericii.