Papa condamnă violenţele în numele lui Dumnezeu

2 răspunsuri

  1. Revoltaţi şi îngrijoraţi de amploarea violenţelor săvârşite în zilele noastre, ne întrebăm: E posibil ca nişte oameni cu scaun la cap, credincioşi lui Dumnezeu, să se dedea la aşa ceva? E de-a dreptul inuman şi cu atât mai puţin religios. Inspiratorul de totdeauna al acestor fapte este diavolul, autorul mândriei, al minciunii, al urii şi al morţii. Sfântul Apostol Petru îndeamnă la vigilenţă şi la dejucarea tuturor iniţiativelor satanice criminale.

  2. Armand spune:

    Exista o pronuntata banalizare a raului. O stranie totusi, inca, integrare a violentei printre imaginile cotidiene. Avem tot mai frecvent inaintea-ne scene care nu mai spun nimic, in care sange, cadavre sau strigate belicoase sunt azvarlite , fara vaga tresarire, printre cele firesti. Totul a ajuns a fi perceput ca forma de spectacol.
    Tragedia o constituie incapacitate depistarii cauzei/ mobilului/ radacinii acestei brutalitati. Explicatiile sau pretextele sufera de crasa mediocritate sau sunt doar esarfe agitate formal. Putem acuza regimurile de extrema dreapta sau de extrema stanga, filmele de actiune sau instincte primare, ne putem aminti de auto-dafe-uri, ghilotinari, torturi, de „experimentul„ Pitesti sau de piramidele craniilor din era Pol Pot, de cliseele care orneaza imaginea Inchizitiei sau de prestatia lui Bela Lugosi. Din pacate vorbim doar de amanunte. Frecvent insignifiante.
    In acest context ne descoperim culpabilitatea fata de Rastignirea Mielului. Nu una simbolica, nu figura de stil ci, deplina, ardenta voluptate a distrugerii. Pelicula lui Mel Gibson a socat deoarece s-a dovedit mai curand o oglinda decat o evocare. Imaginea din acea oglinda este a noastra , a celor care nu am prea ezita sa participam la o flagelare ca vajnici executanti eliberati de frustrari, miciime si nevroze. Iar piroanele ar fi infipte cu o stralucita eficacitate.
    Masacrari de clerici, asedieri de lacasuri de cult. Le suntem doar spectatori / martori?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *