Vaticanul ştie de ameninţarea asupra Catedralei Sf. Iosif
01.06.2006, Bucureşti (Catholica) - Cotidianul „Ziua” a publicat astăzi prima parte a unui interesant interviu cu Arhiepiscopul Giovanni Lajolo, secretar al Vaticanului pentru relaţiile cu Statele. Între întrebările puse, una vizează construcţia unui uriaş imobil lângă Catedrala Sf. Iosif. „Sfântul Scaun îşi exprimă îngrijorarea şi suferinţa în legătură cu acest aspect”, a spus reprezentantul Sfântului Scaun. „Construcţia uriaşului edificiu proiectat are diverse repercusiuni negative, atât din punctul de vedere al siguranţei, putând provoca grave daune structurilor de rezistenţă ale Catedralei, din perspectivă estetică, întrucât nu se armonizează în proporţia volumelor, dar şi din punct de vedere social. În acest sens, din cauza aglomerării traficului şi a aglomeraţiei pe care o va comporta, construcţia va împiedica desfăşurarea, în linişte, a activităţii Bisericii, dar şi a acţiunilor catolice corespunzătoare.”
„Ziua” a acordat în ultimele săptămâni un spaţiu amplu problemei Catedralei Sf. Iosif. Într-un alt articol de astăzi, publicaţia informează despre simpozionul de ieri „Dezvoltarea urbanistică a capitalei – oraşul ca bun cultural”, desfăşurat în Aula Academiei Române. La eveniment a participat şi IPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti. Excelenţa Sa şi-a început discursul amintind că „lucrul la clădirea de lângă Catedrala Sfântul Iosif continuă în ilegalitate”. Arhiepiscopul Robu a citat din Sfânta Scriptură „Dacă voi uita de tine, Ierusalime, să mi se usuce limba” şi a susţinut că acest citat ar trebui reluat în aceste zile sub forma „Dacă voi uita de tine, Bucureşti, să mi se usuce limba”. Constantin Bălăceanu Stolnici a afirmat că în procesul de modernizare este necesar ca „noile clădiri să nu facă o notă disonantă cu cele din jur, aşa cum este în cazul blocului de lângă Catedrala Sfântul Iosif”. Articolul o citează şi pe Ana Blandiana care a spus: „Neprofesionalismul, ilegalitatea şi chiar corupţia de care vorbeşte proiectul care vizează construirea unei clădiri lângă Catedrala Sf. Iosif şi şi cel din Piaţa Palatului, spun de fapt foarte multe despre noi înşine. Alte popoare, în condiţii mai dramatice, şi-au refăcut oraşele după ce au fost distruse, însă noi continuăm să ne batem joc de noi înşine.”
Într-un articol ce va apare tipărit în ediţia de mâine, dar disponibil online de astăzi, Ziua scrie despre dezbaterea organizată împreună cu Civic Media pe tema „Bisericile României şi Piaţa Revoluţiei sub picamer!” Dezbaterea s-a desfăşurat într-o sala arhiplină, academicienii Constantin Bălăceanu Stolnici şi Dinu C. Giurescu fiind aplaudaţi la ieşire în contrast cu primarul capitalei, Adriean Videanu, apostrofat vehement de cetăţenii nemultumiţi de proiectele urbanistice promovate în ultima perioadă. A participat şi Biserica Ortodoxă Română, prin preotul Florin Şerbănescu, consilier patriarhal. „BOR, după cum a transmis deja Patriarhia prin mesajul Prea Fericitului Patriarh Teoctist, este total alături de Arhiepiscopia Romano-Catolică şi Monseniorul Robu în acest demers de salvare a Catedralei Sfântul Iosif”, a declarat pr. Şerbănescu. Articolul îl citează şi pe PS Cornel Damian, Episcop auxiliar de Bucureşti, care a declarat astăzi: „Nu dorim, nu suntem de acord cu această construcţie şi nici o altă construcţie, pentru că noi nu ne-am dat acordul. Vreau să subliniez că Arhiepiscopia şi-a dat atunci acordul pentru o altă clădire, un acord fără valoare juridică deoarece nu a fost legalizat notarial.”
Primarul Videanu crede că mai există încă soluţii pentru salvarea Catedralei, dat fiind că „primăria are destule terenuri valoroase şi eu cred că dacă investitorul este interesat de bani îşi va muta construcţia. Municipalitatea îşi asumă statutul de mediator în aceasta negociere.” Ataşat ştirii, pe Catholica.ro se găsesc fotografii de la dezbaterea de astăzi.
Nu suntem de acord cu acea cladire megalomana langa biserica.
Arhitectura cladirii respective este intr-un prea mare contrast cu arhitectectura bisericii. Acea persoana ce a proiectat acea cladire nu are simtul esteticului? Nu suntem de acord cu construirea acelei cladiri.
Arhitectura cladirii este intr-un contrast izbitor cu arhitectectura bisericii. Nu suntem de acord cu construirea acelei cladiri.
Noi dezavuam proiectul. Cei care l-au aprobat trebuiau sa aiba mai multa consideratie pentru ceea ce reprezinta Catedrala Sf Iosif pentru societate.
In toate tarile lumii civilizate exista prevederi stricte, clare si fara interpretari asupra masurilor de protectie a monumentelor de arta, istorice, de cult – considerate sacre, tabu chiar – pana si de guvernamintele excesiv de secularizate. Aceste prevederi, care respecta criterii precise, nu ar fi putut permite in ruptul capului agresarea (premeditata? ) Catedralei Sf. Iosif – intr-o tara europeana. Dar cum noi nu suntem inca…!
Cu ce nerusinare vorbesc autoritatile de grija care-i framanta pentru popor. Probabil confunda aceasta grija buzunarelor proprii. Altfel, cred ca ar lua o decizie umana. Nu se sfiesc nici de acdemicieni si, din pacate, nici de Dumnezeu. Sper ca Dumnezeu sa-i raplateasca dupa nesimtirea lor.
Nu stiu ce sa cred. Pana si Nero ar fi fost afectat mai mult de vocile care sunt impotriva cladirii. Probabil motivatia pentru constructia cladirii este mai substantiala decat glasul constintei care ar trebui sa-i admonesteze. E o rusine arhitecturala si nationala.