Căutarea adevărului se află în centrul viitoarei ZMCS
31.10.2007, Vatican (Catholica) - „Mijloacele de comunicare socială: la răscruce între protagonism şi slujire. A căuta Adevărul pentru a-l împărtăşi” este tema aleasă de Papa Benedict al XVI-lea pentru cea de-a 42-a Zi Mondială a Comunicaţiilor Sociale 2008, informează Radio Vatican. Tema propusă de Sfântul Părinte pentru viitoarea ediţie a acestei Zile, afirmă Arhiepiscopul Claudio Maria Celli, preşedintele Consiliului Pontifical al Comunicaţiilor Sociale, „invită la a reflecta asupra rolului îndeplinit de mass-media în relaţie mai ales cu riscul mereu prezent ca ele să devină autoreferenţiale şi să nu mai fie – sau nu doar – instrumente în slujba adevărului. Adevărul trebuie căutat şi împărtăşit”.
Despre rolul mijloacelor de comunicare în masă şi posibilitatea de a face din ele instrumente eficiente de evanghelizare a vorbit Arhiepiscopul Claudio Maria Celli, într-un interviu pentru Radio Vatican. „Astăzi trebuie să utilizăm ceea ce Providenţa a pus în mâinile noastre… Eu, însă, am o mare preocupare. Pe de o parte, cred că Biserica trebuie să fie vestitoare a Cuvântului şi, de aceea, aceste mijloace trebuie să fie în slujba Cuvântului: pentru cine este deja ucenic, pentru cine este pe calea de a fi şi pentru cine este departe. Aceasta este preocuparea mea: a fi în slujba Cuvântului. Noi avem Cuvântul. Cred că e un serviciu pe care trebuie să-l facem celui care este deja discipol şi care, prin urmare, parcurge un drum de creştere. Este un serviciu pe care să-l facem celui care este singur pe drum”.
Referitor la dificultatea de a introduce comunicarea care se naşte din Biserică în comunicarea laică, de a o face să pătrundă în ţesutul social comun, Arhiepiscopul a spus: „Dacă se iubeşte cu adevărat şi cineva vrea să slujească, eu numesc aceasta o diaconie a culturii. Mă gândesc tocmai la aceste persoane care caută şi care au o profundă nostalgie de Dumnezeu. Ar trebui ca noi să avem în inimă, în mintea noastră, în planurile noastre pastorale atenţia cuvenită faţă de aceste persoane. Nu va fi uşor, şi pentru că astăzi a educa la ascultare este enorm de problematic. Astăzi, pentru multe persoane este o osteneală enormă a sta să asculte, şi pentru că toată realitatea care ne înconjoară nu favorizează o ascultare adevărată. Este penibil că noi care ar trebui să ne dedicăm comunicării, trebuie să ne preocupăm de faptul ca cine este de partea cealaltă să fie într-o atitudine de ascultare. Personal consider că aceasta este una dintre provocările pe care trebuie să le înfruntăm”.