Întâlnire ecumenică la biserica greco-catolică din Timişoara
29.01.2008, Timişoara (Catholica) - Duminică, 27 ianuarie, diferite Biserici şi Comunităţi creştine împreună cu Comunitatea ebraică au participat la o întâlnire ecumenică la biserica greco-catolică „Sf. Iosif” din Timişoara, moment care a marcat încheierea Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştină (SRUC). Reprezentanţii confesiunilor prezente au rostit câte un scurt discurs, câte o rugăciune, după care au fost ascultate câteva cântece interpretate de corul Vicariatului greco-catolic, corul Mitropoliei ortodoxe, corul Domului romano-catolic, grupul coral ebraic, corul comunităţii reformate, corul comunităţii penticostale.
Pr. drd. Coriolan C. Mureşan (Vicar Judecătoresc al Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj şi Secretar al Comisiei misionar-ecumenice a Bisericii Greco-Catolice) a adus salutul ES Mons. Episcop Alexandru Mesian (Episcop greco-catolic de Lugoj, Responsabil cu ecumenismul al CER, Preşedinte al Comisiei misionar-ecumenice a Bisericii Greco-Catolice), care în aceste zile se află la Roma şi nu a putut să fie prezent decât în comuniune spirituală. Pr. Mureşan a subliniat necesitatea punerii în practică a cuvintelor Sf. Apostol Paul din Prima Scrisoare către Tesaloniceni, cuvinte alese în acest an ca moto al Săptămânii de Rugăciune. A preluat un fragment din discursul Sfântului Părinte din 19 ianuarie adresat reprezentanţilor Bisericii Catolice şi a celei Luterane din Finlanda, discurs în care Sf. Părinte definea rugăciunea ca „poarta împărătească a ecumenismului”. Vicarul judecătoresc a amintit şi de regretatul pastor Dugulescu (al comunităţii baptiste), pastor ce a fost foarte prezent la toate evenimentele ecumenice.
IPS Nicolae Corneanu (Mitropolitul ortodox al Banatului) a oferit o meditaţie pornind de la 1 Tesaloniceni 5,13b-18, subliniind necesitatea rugăciunii, bucuria rugăciunii împreună cu fraţii de alte confesiuni. Înaltul Ierarh, cunoscut pentru implicarea sa de o viaţă în eforturile pentru unitatea creştină, a amintit centenarul începutului tradiţiei SRUC, mulţumind în acelaşi timp Bisericii Greco-Catolice care a găzduit acest eveniment. ES Mons. Martin Roos (Episcop romano-catolic de Timişoara) a continuat cu o meditaţie pornind de la cuvintele Sf. Apostol Paul de la 1 Tesaloniceni 5, meditaţie făcută şi în limba maghiară şi germană. Dr. Paul Costin (preşedintele comunităţii evreieşti) a spus o rugăciune în limba ebraică. Din partea Bisericii Reformate a vorbit protopopul Fazakas Csaba, care a subliniat importanţa rugăciunii, vorbind şi în limba română şi în cea maghiară. Parohul Kovacs Zsombor a vorbit în numele Bisericii Evanghelice subliniind importanţa cuvintelor Sf. Paul. A luat apoi cuvântul pastorul Constantin Leontiuc, reprezentând comunitatea penticostală.
A urmat Rugăciunea „Tatăl nostru” rostită de toţi cei prezenţi într-un spirit de fraternitate în mărturisirea aceluiaşi Dumnezeu. Reprezentanţii cultelor prezente i-au binecuvântat pe cei aflaţi în biserică după care a avut loc o rugăciune finală. Întâlnirea ecumenică de la Timişoara a fost încă o dată un exemplu de trăire în iubire şi rugăciune pentru toţi acei care, în ciuda societăţii secularizate, caută unitatea şi dialogul pornind de la credinţa în Dumnezeu – se spune în materialul apărut pe BRU.ro de unde au fost preluate aceste informaţii.