Papa cere Congregaţiei pentru Doctrină să se concentreze pe bioetică
31.01.2008, Vatican (Catholica) - Papa Benedict al XVI-lea încurajează Congregaţia pentru Doctrina Credinţei să acorde atenţie bioeticii. Papa a primit joi, 31 ianuarie 2008, în audienţă, participanţii la sesiunea plenară a acestui dicaster, care se desfăşoară în această săptămână în Vatican. Sfântul Părinte a reamintit că anul trecut Congregaţia a publicat „două documente importante prezentând […] anumite clarificări necesare pentru corecta funcţionare a dialogului ecumenic, şi a dialogului cu religiile şi culturile lumii”.
Primul dintre aceste documente, „Răspunsuri la unele întrebări privind anumite aspecte ale doctrinei Bisericii” confirmă faptul că „Biserica unică a lui Cristos are subzistenţă şi stabilitate în Biserica Catolică şi, în consecinţă, că unitatea, indivizibilitatea şi indestructibilitatea Bisericii lui Cristos nu sunt invalidate de separările şi diviziunile dintre creştini”. Pontiful a arătat că documentul atrage atenţia asupra diferenţei care există încă între diferitele confesiuni creştine. Acest lucru, „departe de a împiedica adevăratul angajament ecumenic, va fi un stimul pentru a asigura ca discuţiile pe probleme doctrinale să fie purtate întotdeauna cu realism, şi cu completa conştientizare a aspectelor care despart încă confesiunile creştine”.
Papa s-a referit apoi la celălalt document publicat de Congregaţie, „Nota doctrinară privind unele aspecte ale evanghelizării”, dat în luna decembrie. „În faţa riscului relativismului religios şi cultural persistent”, acest document „subliniază faptul că Biserica, într-un timp al dialogului dintre religii şi culturi, nu este scutită de nevoia de a evangheliza şi a întreprinde o activitate misionară între oameni, şi nici nu încetează să ceară omenirii să accepte mântuirea care este oferită tuturor. Recunoaşterea elementelor de adevăr şi bine din alte religii ale lumii, […] colaborarea cu ele în apărarea şi promovarea demnităţii persoanei umane şi a valorilor morale universale, nu pot fi înţelese ca o limitare a sarcinii misionare a Bisericii, care o implică în vestirea constantă a lui Cristos ca fiind Calea, Adevărul şi Viaţa”.
Papa Benedict al XVI-lea i-a invitat pe membrii Congregaţiei să acorde o atenţie deosebită „problemelor dificile şi complexe ale bioeticii”. În acest context, el a arătat că „magisteriul Bisericii cu siguranţă nu poate şi nu trebuie să intervină în fiecare inovaţie ştiinţifică. Mai degrabă, are sarcina de a repeta marile valori care sunt în joc, şi de a furniza credincioşilor şi tuturor oamenilor de bunăvoinţă principiile şi liniile etice călăuzitoare pentru aceste noi şi importante probleme”. „Cele două criterii fundamentale pentru discernământul moral în acest domeniu”, a adăugat el, „sunt respectul necondiţionat pentru fiinţa umană ca persoană, de la concepere la moartea naturală; şi respectul pentru originea transmiterii vieţii umane prin actele soţilor”.
Papa a evidenţiat faptul că noile probleme asociate cu aceste aspecte, cum ar fi congelarea embrionilor umani, diagnosticele pre-implantare, cercetarea pe celule rădăcină şi încercările de clonare umană. Toate acestea „arată clar cum, cu inseminarea artificială în afara trupului, a fost ruptă bariera care proteja demnitatea umană. Când fiinţele umane în stadiul cel mai slab şi lipsit de apărare al existenţei lor sunt selectate, abandonate, ucise sau folosite ca simplă `materie biologică`, cum poate fi negat faptul că ele nu mai sunt tratate ca `cineva` ci ca `ceva`, punându-se astfel la îndoială însuşi conceptul de demnitate umană”.
Sfântul Părinte a subliniat că „Biserica apreciază şi încurajează progresul în ştiinţele biomedicale, care ne deschid posibilităţi terapeutice de neimaginat înainte”. În acelaşi timp, „ea simte nevoia de a lumina conştiinţele tuturor pentru ca progresul ştiinţific să respecte cu adevărat toate fiinţele umane, care trebuie să fie recunoscute ca având demnitate individuală deoarece au fost create după chipul lui Dumnezeu”. În acest context, el a concluzionat asigurând participanţii la adunarea plenară că studierea acestor teme „va contribui cu siguranţă la promovarea formării conştiinţelor multor fraţi ai noştri”.