Funeraliile Marelui Maestru al Ordinului de Malta
16.02.2008, Roma (Catholica) - În dimineaţa zilei de sâmbătă, 16 februarie 2008, la Roma, în Bazilica Sfânta Sabina de pe colina Aventin, s-au desfăşurat funeraliile Prinţului şi Marelui Maestru al Ordinului Suveran Militar de Malta, Fra Andrew Bertie, decedat în 7 februarie, la vârsta de 78 de ani. Sfânta Liturghie a fost prezidată de Cardinalul Pio Laghi, patron al Ordinului, care a dus celor prezenţi binecuvântarea apostolică a Papei.
Pentru Radio Vatican, Adriano Monti Buzzetti a relatat: „`În focul lui Dumnezeu care este iubire, sunt ca scânteile care compun minunate desene, planuri de lumină`. Este impresionantă metafora folosită de Cardinalul Pio Laghi pentru a evoca ceata biblică a celor drepţi, între care Cardinalul a înscris cu mare convingere figura regretatului Fra Andrew Bertie, al 78-lea Mare Maestru al Ordinului de Malta şi primul de naţionalitate britanică. `Drept într-adevăr`, a adăugat patronul Ordinului, în timpul Liturghiei de înmormântare concelebrată de Cardinalii Angelo Sodano şi John Patrich Foley, `este acela care se deschide planului lui Dumnezeu, care vrea să traseze în istorie o ordine nouă şi devine colaborator deosebit de pasionat al acesteia în iubire`”.
Între credincioşii care au umplut până la refuz Bazilica paleocreştină Sfânta Sabina de pe Aventin s-a aflat fratele Marelui Maestru, Peregrine Bertie, şi restul familiei, vizibil emoţionată, dar şi sute de Cavaleri şi Dame în haină corespunzătoare pentru serviciul religios, voluntari în uniforme, susţinători de seamă precum şi simpli prieteni ai cauzei malteze. O mulţime care, după notele cântului gregorian intonat de monahii benedictini de la Sfântul Anselm pentru procesiunea funebră şi acordurile „tăcerii” militare sunată de Banda Carabinierilor la intrarea sicriului în bazilică, a ascultat în reculeasă participare cuvintele celebrantului asupra ilustrului chemat la cele veşnice.
Cardinalul a pornit „de la o personală evocare a ultimelor ore ale muribundului, a binecuvântării apostolice a Papei primită cu recunoştinţă, a voturilor religioase reconfirmate cu multă convingere”. A urmat apoi „un omagiu pentru omul de stat care în conducerea sa de 20 de ani a dat impuls vieţii spirituale a Ordinului, creşterii numărului membrilor săi, reprezentanţelor diplomatice, autorităţii instituţionale. Dar mai presus de toate, cuvântul Cardinalului a fost un tribut adus omului Andrew Bertie; aristocrat cu moduri simple şi afabile în ciuda rudeniei înalte cu Casa regală engleză, oxfordian pasionat de istorie şi de limbi, învăţător prieten al copiilor şi fascinat de Regula benedictină”.
„Un om sobru, rezervat şi amabil, mereu în prima line în marile întâlniri de slujire pentru bolnavi şi pelerini, devotat total milenarei misiuni religioase şi umanitare a Ordinului şi urmării celor opt Fericiri evanghelice, simbolizate de vârfurile Crucii octogonale. Un program spiritual pe care Marele Maestru continuă să-l indice Familiei malteze, deoarece”, a încheiat Cardinalul Laghi, „dialogul cu el continuă. Şi tocmai pentru a face mai vizibilă această comuniune, având consimţământul familiei, Fra Andrew se va odihni acum în Biserica magistrală a Sfintei Maria a Prioratului: aproape de rămăşiţele pământeşti ale lui Piranesi, admirabilul creator al edificiului sacru, dar mai ales alături de ceilalţi străvechi predecesori a Marelui Maestru Bertie în conducerea şi slujirea Ordinului”.