Guvernul trebuie să asigure libertatea de cult
03.02.2009, Vatican (Catholica) - Membrii Conferinţei Episcopale Turce au fost primiţi ieri dimineaţa de Sfântul Părinte, la sfârşitul vizitei ad limina. O vizită care, le-a spus Papa, „are loc în mod providenţial în anul dedicat Sfântului Paul”, Episcopii din Turcia fiind „păstori în ţara unde Apostolul Paul s-a născut şi unde a fondat multe comunităţi”. „Ştiu că ţara voastră acordă o atenţie specială acestui An Jubiliar şi că mulţi pelerini vizitează locurile atât de dragi tradiţiei creştine. Dorinţa mea este ca ei să aibă acces mai uşor la acele locuri foarte importante pentru credinţa creştină şi la celebrările liturgice”, a continuat Pontiful. Apoi, vorbind despre „dimensiunea ecumenică” a Anului Paulin, şi-a exprimat speranţa că „acesta va permite înregistrarea de progrese pe drumul spre unitatea tuturor creştinilor”.
Papa Benedict a amintit apoi „bogata istorie” a Bisericii din Turcia, o istorie marcată de „dezvoltarea primelor comunităţi creştine” şi de nume precum Sf. Ioan sau Sf. Ignaţiu din Antiohia. Cât priveşte vremurile moderne, „Papii Benedict al XV-lea şi Ioan al XXIII-lea au fost de asemenea figuri ale vieţii naţiunii şi Bisericii turce”, a mai spus Sfântul Părinte amintind apoi de pr. Andrea Santoro, preotul italian ucis în Trabzon, Turcia, la 5 februarie 2006. „Fie ca această istorie prestigioasă să fie pentru comunităţile voastre nu doar o amintire a trecutului glorios ci şi un stimulent pentru continuarea cu generozitate a drumului început, dând mărturie între fraţii şi surorile voastre despre iubirea pe care Dumnezeu o are pentru toate fiinţele umane.” Apoi le-a subliniat Episcopilor că între ei trebuie să existe comuniune, cu toată „diversitatea riturilor”, comuniune „exprimată înainte de toate prin adevărata fraternitate şi colaborarea reciprocă ce le permite să îşi desfăşoare activitatea în spirit colegial, întărind Trupul lui Cristos.”
„Comunitatea creştină din ţara voastră trăieşte într-o naţiune guvernată de o constituţie ce afirmă natura laică a statului, dar unde majoritatea populaţiei este musulmană. Din acest motiv este foarte important pentru creştini şi musulmani să lucreze împreună pentru promovarea umanităţii, vieţii, păcii şi dreptăţii. Diferenţa dintre sfera civilă şi religioasă este o valoare ce în mod evident merită să fie protejată.” Şi Papa a continuat: „Ţine de stat să ofere garanţiile eficiente astfel ca toţi cetăţenii şi toate comunităţile religioase să se bucure de libertatea de cult şi de religie, clasând ca inacceptabilă orice violenţă împotriva credincioşilor, de orice religie ar fi ei. Sunt conştient în acest context de dorinţa şi disponibilitatea voastră pentru un dialog sincer cu autorităţile pentru a se găsi o soluţie la diferitele probleme cu care se confruntă comunităţile, precum recunoaşterea statutului juridic al Bisericii Catolice şi al proprietăţilor ei. O astfel de recunoaştere nu poate să aibă decât consecinţe pozitive.”