Cea mai veche biserică din Capitală, în sărbătoare
25.03.2009, Bucureşti (Catholica) - Buna Vestire este hramul istoric al celui mai vechi lăcaş de cult ortodox din Bucureşti, biserică domnească, ctitorită în anul 1559 la Curtea Veche de către domnitorul Mircea Ciobanu. În prezent, această biserică, paraclis patriarhal, în care au fost pomăzuiţi (unşi) majoritatea domnitorilor Ţării Româneşti din a doua jumătate a sec. XVI – prima jumătate a sec. XVII, poartă numele de „Sf. Anton – Curtea Veche”, după cel de-al doilea hram pe care l-a primit la sfârşitul secolului al XIX-lea, în cinstea Sf. Anonie cel Mare.
Anul acesta, când biserica de la Curtea Veche va aniversa 450 de ani de existenţă, cu ocazia hramului istoric al Bunei Vestiri, slujba Sf. Liturghii a Sf. Ioan Gură de Aur, unită cu Vecernia, a fost oficiată, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, începând cu ora 9:45, de către Preasfinţitul Vincenţiu Ploieşteanul, Episcop-Vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, informează Basilica.ro. După citirea pericopei evanghelice (Ev. Lc. I, 24-38), Preasfinţia Sa a rostit un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre Postul Mare, ca o călătorie spre Învierea Domnului nostru Iisus Hristos, despre oraşul Nazaret şi casa Sf. Fecioare Maria, locul unde s-a arătat Arhanghelul Gavriil pentru a-i vesti întruparea minunată a Mântuitorului Hristos, despre smerenia Maicii Domnului şi despre Mântuitorul Iisus Hristos, noul Adam, Cel care aduce Legea desăvârşită şi despre semnificaţiile teologice şi spirituale ale Bunei Vestiri.
La sfârşitul Sf. Liturghii s-a oficiat slujba Parastasului pentru ctitori, începând cu cel care a construit biserica de la Curtea Veche, domnitorul Mircea Ciobanu şi încheind cu Ştefan Cantacuzino. După slujba Parastasului, Preasfinţia Sa a elogiat memoria ctitorilor dar şi a slujitorilor Sfântului Altar de la Curtea Veche, transmiţând celor prezenţi în acestă zi de praznic, binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.