Biserica luptă în Africa pentru dreptate
04.10.2009, Vatican (Catholica) - Papa Benedict al XVI-lea a subliniat dedicarea Bisericii în lupta împotriva nedreptăţilor din Africa prin continuarea misiunii de evanghelizare şi prin operele caritabile. Sfântul Părinte a făcut aceasta în predica de astăzi, de la Liturghia ce a deschis oficial a doua Adunare Specială pentru Africa a Sinodului Episcopilor, în desfăşurare de azi şi până în 25 octombrie. Sinodul are ca temă: „Biserica din Africa în slujba reconcilierii, dreptăţii şi păcii. Voi sunteţi sarea pământului… Voi sunteţi lumina lumii”.
Pontiful a notat că „recunoaşterea Domniei absolute a lui Dumnezeu este una dintre trăsăturile remarcabile şi unificatoare ale culturii africane. Evident, în Africa există multe culturi diferite, dar toate par să fie în înţelegere asupra acestui punct: Dumnezeu este Creatorul şi izvorul vieţii.” Referindu-se la Liturghia zilei, Sfântul Părinte a subliniat anumite aspecte pentru participanţii la Sinod, accentuând „primatul lui Dumnezeu, Creator şi Domn”, căsătoria şi copiii. Legat de prima temă, Papa Benedict a subliniat „profundul simţ al lui Dumnezeu” al africanilor, experimentat în recenta sa vizită pastorală, ceea ce face din Africa „un enorm `plămân` spiritual pentru o omenire ce pare a fi într-o criză a credinţei şi speranţei”. A vorbit apoi despre căsătorie, subliniind necesitatea relaţia ei cu Dumnezeu. „În măsura în care ea urmăreşte şi dezvoltă credinţa, Africa poate descoperi imense resurse de a susţine familia construită pe căsătorie.” Papa s-a referit în continuare la copii, care constituie „o parte mare, şi din păcate în suferinţă, a populaţiei africane”.
Biserica, a afirmat Papa Benedict, „poate să aducă Africii o importantă contribuţie în întreaga societate, care din păcate experimentează sărăcia, nedreptatea, violenţa şi războiul în numeroase ţări. Vocaţia Bisericii, comunitate de persoane reconciliate cu Dumnezeu şi între ei, este aceea de a fi profeţie şi plămadă între diferitele grupuri etnice, lingvistice şi religioase, în fiecare dintre naţiuni şi în întregul continent. Reconcilierea, un dar al lui Dumnezeu pe care oamenii trebuie să îl implore şi să îl îmbrăţişeze, este temelia stabilă pe care se construieşte pacea, condiţia necesară pentru adevăratul progres al omului şi al societăţii, conform proiectului de dreptate dorit de Dumnezeu.”