În Malaezia ne-musulmanilor li se interzice folosirea cuvântului „Allah”
07.01.2010, Kuala Lumpur (Catholica) - Un Episcop malaezian subliniază drepturile minorităţilor religioase în faţa controversei privind faptul de a le interzice ne-musulmanilor să folosească cuvântul „Allah”. Episcopul Paul Tan Chee Ing al Diecezei de Melaka-Johor din Malaezia a declarat pentru ZENIT că controversa privind folosirea cuvântului „Allah”, precum şi a altor cuvinte arabice, nu este „o bătălie lingvistică”, ci mai degrabă una politică, „pentru voturi”. În 1 decembrie 2009, Curtea Supremă din Kuala Lumpur a respins interdicţia, afirmând că este neconstituţională şi că cuvântul „Allah” nu aparţine exclusiv Islamului. The Catholic Herald, care folosea cuvântul ca traducere pentru „Dumnezeu” în secţiunea în limba malay a periodicului, a primit permisiunea de a tipări „Allah”.
Cu toate acestea, în ziua de miercuri, 6 ianuarie 2010, decizia a fost suspendată după zile de proteste. Grupurile musulmane susţin că creştinii şi alte minorităţi nu trebuie să folosească cuvântul „Allah” „de teamă că i-ar deruta pe musulmani”, a relatat The Herald. Musulmanii constituie aproximativ 60% din populaţia de 28 de milioane a ţării. Episcopul Paul Tan Chee Ing a explicat că dezbaterea are categoric un ton politic, deoarece partidul aflat la conducere „se teme să nu piardă voturile populaţiei malay, care reprezintă aproximativ 60% din totalul populaţiei”. El a adăugat: „În Malaezia, din păcate, populaţia malay este identificată cu musulmanii – singura ţară din lume în care religia este legată de o rasă umană în constituţie”. Totuşi în Coran, a arătat Episcopul, „se spune că evreii, creştinii şi musulmanii se închină la Allah”.
El a continuat: „Cum poate un musulman să meargă împotriva Coranului? Acest lucru se datorează ignoranţei sau unei acţiuni politice. Orice om de cultură obiectiv vă poate spune că cuvântul `Allah` este pre-islamic. Îşi are rădăcinile în limbajul semitic”. În mijlocul la toate acestea, a spus el, „poziţia Bisericii trebuie să fie calmă, fermă în afirmarea drepturilor ne-musulmanilor consfinţite în constituţia noastră federală”. Trebuie „să cooperăm cu toate persoanele rezonabile, să încercăm să păstrăm armonia neprovocând cealaltă parte prin cuvinte sau acţiuni”. Episcopul Bishop Tan Chee Ing a declarat pentru ZENIT că în ciuda problemelor actuale, Biserica din ţara sa este „foarte stabilă, unită şi puternică”.
Statisticile arată că populaţia catolică stagnează ca număr, a recunoscut Episcopul, explicând că acest lucru se datorează faptului că „indienii şi chinezii catolici tind să aibă mai puţini copii decât populaţia malay”. De asemenea, „ei îşi trimit copiii să studieze în străinătate din cauza discriminării la care sunt supuşi în universităţi, şi mulţi dintre ei nu se întorc în Malaezia de teama discriminării”. „Cu toate acestea, bisericile sunt în general pline la capacitatea lor cu bărbaţi, femei şi copii. Este o Biserică vibrantă. Biserica locală a reuşit să ajute alte Dieceze mai sărace în alte ţări”. „Contribuţia pe care o putem oferi Bisericii Universale este apărarea adevărului şi a drepturilor persoanelor împotriva tuturor piedicilor, deoarece ştim că Dumnezeu este Domnul istoriei, vede şi ştie toate şi va îndrepta ceea ce este rău, în timpul Lui şi în felul Lui. Răbdare!”