Persoanele consacrate – flori în Grădina Maicii Domnului
03.02.2010, Cluj (Catholica) - Reprezentanţii Episcopiei de Cluj-Gherla, împreună cu responsabilii persoanelor de viaţă consacrată, au celebrat în ziua de 31 ianuarie 2010 Ziua Vieţii Consacrate, zi pe care Biserica Catolică o celebrează în fiecare an în data de 2 februarie. Cu acest prilej, în Catedrala clujeană Schimbarea la Faţă, au fost invitaţi reprezentanţi şi reprezentante din partea comunităţilor de viaţă consacrată de pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla, care au luat parte la Sfânta Liturghie arhierească. Fraţii şi surorile din diferitele Ordine şi Congregaţii călugăreşti au intrat în procesiune în Catedrală, împreună cu PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, şi preoţii celebranţi, aflăm de pe BRU.ro.
În predica la Sfânta Liturghie, Episcopul a prezentat credincioşilor laici persoanele consacrate din cadrul Eparhiei, menţionând: „Pontiful roman Ioan-Paul al II-lea, în scurta sa vizită la Bucureşti, din luna mai 1999, asemăna România cu Grădina Maicii Domnului. Noi considerăm că această grădină este numită astfel tocmai datorită florilor frumoase şi diversificate care se găsesc în ea, considerăm că această grădină este împodobită şi de persoanele de viaţă consacrată… Trebuie să ştiţi că multe din darurile pe care Biserica şi fiecare dintre noi le primim le datorăm acestor persoane. În viaţa lor există o parte nevăzută şi necunoscută, dar există şi partea văzută şi cunoscută a apostolatului sub diferite forme, pe care aceste comunităţi de viaţă consacrată îl fac în sprijinul diferitelor persoane, instituţii, în primul rând în sprijinul Bisericii, în diferitele domenii: asistenţă socială, învăţământ, cateheză, ş.a. De aceea, se cuvine să oferim şi noi rugăciunile noastre pentru aceste persoane, pentru comunităţile lor, pentru idealurile lor sfinte”.
La încheierea ceremonialului liturgic, reprezentanţi ai fiecărei comunităţi de viaţă consacrată au prezentat, pe rând, câte un cuvânt despre specificul vieţii de rugăciune şi de apostolat al lor. În aceeaşi zi de duminică, începând cu ora 18, Mănăstirea Sfânta Macrina a Ordinului Sfântului Vasile cel Mare a găzduit un alt moment al celebrării Zilei Vieţii Consacrate la Cluj-Napoca: fraţii şi surorile din diferitele comunităţi de viaţă religioasă s-au reunit pentru a se ruga împreună Vecernia. După rugăciune, pr. Anton Crişan, consilier eparhial cu preoţii şi persoanele consacrate, a ţinut un cuvânt de învăţătură despre modelul prin excelenţă din acest an al preoţilor, Sfântul Paroh din Ars, Ioan Maria Vianney. Au fost prezenţi PS Florentin Crihălmeanu, pr. Marius Furtună, capelan al Mănăstirii Sf. Macrina, Maica Valentina, superioara provincială a Surorilor Baziliene, persoanele consacrate din cadrul Eparhiei de Cluj-Gherla alături de care au venit la momentele de comuniune fraţi şi surori din Biserica Romano-Catolică.
În faţa Sfântului Altar, în dreptul icoanelor lui Isus şi a Preasfintei Fecioare Maria, s-a amenajat un spaţiu în care fiecare Ordin şi Congregaţie de viaţă consacrată a depus câte o icoană reprezentativă, unde, la încheierea slujbei Vecerniei, toate persoanele consacrate au adus lumânări aprinse, simbol al vieţii oferite lui Dumnezeu, al inimii aprinse de iubirea lui Cristos care oferă, oricui se apropie, lumină şi căldură, pace şi aspiraţie spre înalt. Marţi, 2 februarie, la Sărbătoarea Întâmpinării Domnului şi Ziua Vieţii Consacrate în întreaga Biserică Catolică, la Mănăstirea Surorilor Maicii Domnului din Cluj-Napoca s-a desfăşurat Sfânta Liturghie arhierească – o nouă sărbătoare a vieţii oferite lui Cristos în Congregaţia care a fost înfiinţată chiar într-o zi de 2 februarie, în anul 1921, la Blaj, de Mitropolitul Vasile Suciu, dorind ca surorile „să aibă la suflet problema mare şi ardentă de a apropia neamul nostru cât mai mult de Domnul, prin credinţă vie”.