De ce va prezida Papa beatificarea Cardinalului Newman?
13.09.2010, Vatican (Catholica) - Pentru prima oară Papa Benedict al XVI-lea va prezida o ceremonie de beatificare. Acest lucru se va întâmpla în 19 septembrie 2010, când Cardinalul John Henry Newman va fi ridicat la cinstea altarelor în cadrul vizitei pastorale a Papei în Marea Britanie. Ultima oară când un Pontif a prezidat o ceremonie de acest fel a fost în 3 octombrie 2004, când Papa Ioan Paul al II-lea i-a beatificat în Piaţa San Pietro pe Pierre Vigne, Joseph-Marie Cassant, Anna Katharina Emmerick, Maria Ludovica De Angelis şi Carol de Austria.
De la începutul pontificatului său, Papa Benedict al XVI-lea a stabilit că beatificările trebuie să se desfăşoare în Dieceza de origine a fiecărui fericit, pentru a da un impuls Bisericilor locale şi pentru a-i apropia pe credincioşii lor de sfinţenie. A decis de asemenea ca acestea să fie prezidate de prefectul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor, ca reprezentant al său. În această lună mai sunt celebrate alte trei beatificări în diferite Dieceze din Europa: a capucinului Leopoldo da Alpandeire Sanchez Marquez în Granada, Spania, în 12 septembrie; a Mariei a Neprihănitei Zămisliri, în 18 septembrie, în Sevilia, Spania; şi a Chiarei Badano, în Sanctuarul Iubirii Divine din Roma, în 25 septembrie. Toate vor fi prezidate de Mons. Angelo Amato, prefectul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor.
De ce va prezida Papa o ceremonia de beatificare? În legătură cu aceasta, pr. Federico Lombardi S.J., purtător de cuvânt al Sfântului Scaun, a explicat în ziua de vineri, 10 septembrie 2010, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii în care a prezentat călătoria Papei Benedict al XVI-lea în Marea Britanie, din perioada 16-19 septembrie – că este vorba de o excepţie. Un jurnalist a întrebat dacă acest fapt nu ar putea trezi ostilitate din partea altor credincioşi care ar dori ca şi „sfântul lor” să fie ridicat la cinstea altarelor într-o ceremonie prezidată de Papa şi nu de un reprezentant al lui. La această întrebare, pr. Lombardi a clarificat că acest fapt trebuie citit „în sensul pozitiv”. „Această ceremonie este legată de călătoria Papei”, a spus el.
Papa Benedict al XVI-lea are o deosebită stimă pentru figura Cardinalului Newman. În 1990 a scris prologul cărţii „Apologia pro vita sua”, o autobiografie a viitorului fericit, mărturisind importanţa pe care a avut-o gândirea Cardinalului Newman în cadrul studiilor sale de filosofie în seminarul din Freising: „Doctrina lui Newman cu privire la conştiinţă a devenit pentru noi fundamentul personalismului teologic. Imaginea noastră despre om, şi de asemenea concepţia noastră despre Biserică, au fost marcate de acest punct de plecare. De la Newman am învăţat să înţelegem primatul papal”. De aceea, beatificarea lui Newman este „un semn particular al aprecierii, interesului şi importanţei pe care Papa le acordă acestei figuri „, a concluzionat pr. Lombardi.