Deschiderea solemnă a noului an academic la Iaşi
05.10.2010, Iaşi (Catholica) - Vineri, 1 octombrie, în ziua comemorării Sfintei Tereza de Lisieux, la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iaşi, a avut loc deschiderea solemnă a noului an academic 2010-2011, în cadrul unei Liturghii solemne prezidate de PS Petru Gherghel, Episcop de Iaşi. La acest moment festiv, alături de părinţii profesori şi de cei 128 de studenţi ai Institutului, au mai participat PS Aurel Percă, Episcop auxiliar de Iaşi, preoţi din parohiile învecinate, persoane consacrate şi credincioşi laici. Deschiderea noului an academic, citim pe ITRC.ro, a fost precedată de trei zile de exerciţii spirituale ţinute de pr. Nagy Gyorgy Attila, păstor al comunităţii parohiale „Inima Preasfântă a lui Isus” din Braşov.
În cadrul predicii de la Sfânta Liturghie, păstorul Diecezei de Iaşi a evocat exemplul viu al Sfintei Tereza a Pruncului Isus, patroana secundară a seminarului ieşean. Drumul ei formativ, marcat de umilinţă şi o iubire desăvârşită faţă de Pruncul Isus, reprezintă şi astăzi un model de urmat pentru cei ce se pregătesc pentru preoţie. Mică, dar mare prin dăruirea totală lui Dumnezeu şi semenilor, Sfânta Tereza invită şi astăzi la a-l iubi pe Isus în mod eroic şi la a-l urma pe calea copilăriei spirituale. Totodată PS Petru Gherghel i-a încurajat pe studenţii din anul I să înceapă cu bucurie acest drum de formare în vederea preoţiei. Tuturor – preoţilor, seminariştilor, persoanelor consacrate, personalului administrativ din Seminar – le-a fost adresat apelul de a imita iubirea Sfintei Tereza în acţiunile cotidiene, fiecare la locul lui.
Un alt moment important în desfăşurarea Sfintei Liturghii a fost cel al oferirii darurilor, când studenţii teologi au prezentat la altarul de jertfă aspiraţiile lor pentru noul an, aspiraţii întruchipate de potirul însoţit de apă şi vin, de Sfânta Scriptură şi Rozariul Maicii Domnului, un curs de teologie, o stolă şi breviarul. Prin acest gest simbolic, seminariştii au dorit să îi ofere Domnului întreaga activitate spirituală, intelectuală şi fizică ce o presupune noul an academic. La sfârşitul Liturghiei, corul Seminarului a intonat un solemn „Christus vincit”, ce exprimă încrederea de neclintit în victoria şi în Împărăţia lui Cristos. Bucuria noului început s-a prelungit şi în momentul mesei festive de după Sfânta Liturghie.