Episcopi români prezenţi la comunitatea română
09.12.2011, Roma (Catholica) - Joi, 8 decembrie 2011, cu ocazia hramului comunităţii românilor catolici de la „San Vitale”, din Roma, IPS dr. Ioan Robu, Arhiepiscop şi Mitropolit de Bucureşti, şi PS Aurel Percă, Episcop auxiliar de Iaşi, au sărbătorit, printr-o Sfântă Liturghie solemnă, aniversarul consacrării episcopale. Evenimentului i s-au alăturat un mare număr de preoţi, dar şi ES Bogdan Tataru-Cazaban, ambasadorul român pe lângă Sfântul Scaun, ca şi ES Răzvan Rusu, ambasadorul român pe lângă statul italian, scrie pr. Felician Tiba într-un material apărut pe Ercis.ro.
Atmosfera a încercat să fie ca acasă: oameni îmbrăcaţi în port naţional, cu flori în mâini, cu zâmbetul pe buze, oameni care au lăsat pentru un moment munca, dar şi oboseala şi au venit să îşi întâmpine şi să îşi sărbătorească ierarhii. La începutul Sfintei Liturghii, pr. Isidor Iacovici, parohul comunităţii, i-a salutat pe cei doi Episcopi în numele tuturor celor prezenţi, le-a urat bun venit în Cetatea Eternă şi şi-a exprimat bucuria sinceră pe care o experimentează românii catolici din Roma ori de câte ori sunt vizitaţi de către Episcopii sau preoţii „de acasă”. Celebratul principal, PS Aurel Percă i-a invitat apoi pe toţi cei prezenţi să participe cu bucurie şi cu evlavie la sărbătoarea Mamei noastre cereşti, neprihănit zămislită.
După ce a proclamat evanghelia, IPS dr. Ioan Robu, folosindu-se de pictura care îl reprezintă pe Isus bătând la o uşă fără mâner, a vorbit în cadrul predicii despre rolul pe care îl are fiecare credincios în a-i deschide poarta inimii din interior. Maria, spunea Arhiepiscopul, a fost prima care, mai întâi în credinţă, apoi în concret, i-a deschis larg poarta inimii Fiului lui Dumnezeu, meritându-şi astfel titlul de „Neprihănit Zămislită”. În încheiere, cu acelaşi entuziasm, credincioşii prezenţi au cântat „La mulţi ani” Episcopilor sărbătoriţi, care, la rândul lor, au mulţumit şi i-au încurajat în „greutăţile de fiecare zi”. O mulţumire aparte a fost făcută Mons. Daniele Micheletti, parohul comunităţii italiene, care nu doar că este gazdă pentru comunitatea română, ci se bucură cu adevărat ori de câte ori îi vede pe români adunaţi pentru Sfânta Liturghie. Ziua de hram s-a încheiat cu tradiţionalele sarmale şi cu cozonaci rumeni.