Un altfel de post: de la internet, telefoane mobile şi condus maşina
05.03.2012, Roma (Catholica) - Pentru Postul Mare tinerii creştini filipinezi ar trebui să „facă post de la Internet, telefoane mobile, SMS-uri”, şi nu pur şi simplu să se abţină de la carne în zilele de vineri: este propunerea Episcopului Joel Baylon, preşedinte al Comisiei pentru Tineri, în Conferinţa Episcopilor din Filipine. Provocatoare reflecţie care, notează o sursă a Agenţiei Fides în Biserica filipineză, are loc într-o ţară în care tinerii sunt „pasionaţi şi ataşaţi de noile tehnologii, până la limita dependenţei”, aflăm de pe situl Radio Vatican.
Utilizarea masivă a telefoanelor mobile, mesajelor SMS, Internetului, reţelelor sociale, blogurilor, „este o parte integrantă a culturii tinerilor în Filipine şi noile mijloace de comunicaţie au căpătat o considerabilă relevanţă socială politică, culturală şi chiar şi în domeniul religiei”. Într-un mesaj, Mons. Baylon se exprimă astfel asupra postului: „De ce să nu reducem numărul de mesaje provenite de la telefoanele mobile? În timpul nostru, o formă corespunzătoare de post se poate referi la mesaje, la timpul de navigare pe Internet, la alcool sau tutun”. Mons. Baylon insistă, de asemenea, asupra renunţării la „activităţi de lux şi petreceri” pentru a adopta „o disciplină care înfrumuseţează interiorul omului”.
Conform statisticilor din 2009, există în Filipine peste 72 de milioane de abonamente de telefonie mobilă (care acoperă 80% din populaţia filipineză), cu aproximativ 1,39 miliarde de SMS-uri trimise zilnic în Filipine. Naţiunea este definită „capitala mondială a SMS-urilor”, iar utilizarea masivă a acestor mesaje a fost determinantă în revoluţia populară non-violentă din 2001. Noile tehnologii şi mesajele text sunt folosite şi pentru evanghelizare: există mai multe servicii de SMS-uri care trimit meditaţii religioase, cuvinte ale Evangheliei, rugăciuni, un serviciu promovat şi susţinut de către Comisia Episcopală pentru Comunicaţii Sociale.
În Austria, în schimb, în Postul Mare Biserica promovează „postul de automobil” – Autofasten, îndemnându-i pe credincioşi să lase maşina în garaj şi să folosească mijloace de transport mai ecologice, cum ar fi bicicleta şi trenul, sau mersul pe jos. Având un caracter ecumenic, deoarece implică atât catolici şi evanghelici, această iniţiativă pentru timpul Postului Mare invită de mai mulţi ani participanţii să schimbe stilul de viaţă cu unul mai sănătos, limitând în acelaşi timp încălzirea globală. Potrivit declaraţiei Episcopului auxiliar de Viena, Mons. Franz Scharl, până în prezent au existat zeci de mii de răspunsuri pozitive, din partea unor credincioşi din Germania, Luxemburg şi Belgia. De asemenea, pentru cei care nu se pot lipsi de folosirea maşinii, există posibilitatea de a face car-pooling (efectuarea transportului cu mai multe persoane la bord) sau car-sharing (partajarea maşinii cu alte persoane). Început la 22 februarie, în Miercurea Cenuşii, „Postul de maşină” se va încheia pe 7 aprilie, în Sâmbăta Sfântă în ritul latin. De amintit că anul trecut, numai în Austria, evenimentul a înregistrat treizeci de mii de adeziuni.