Cauza de beatificare a Arhiepiscopului Romero a fost deblocată
23.04.2013, Roma (Catholica) - Arhiepiscopul Vincenzo Paglia, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Familie şi promotorul cauzei de canonizare a Arhiepiscopului Oscar Romero de San Salvador, a afirmat că procesul de beatificare şi eventual canonizare a prelatului ucis mişeleşte acum 33 de ani a fost deblocat. Anunţul Arhiepiscopului Paglia, postulator al cauzei timp de patru ani, a fost făcut într-o predică din 20 aprilie, la doar câteva ore după ce acesta s-a întâlnit cu Papa Francisc.
Prelatul italian, care a prezidat o Liturghie în oraşul italian Molfetta, pentru a marca 20 de ani de la decesul Episcopului Antonio Bello – cunoscut ca Don Tinino – a spus: „Astăzi, la comemorarea morţii lui Don Tonino, cauza de beatificare a Arhiepiscopului Romero a fost deblocată.” Nu a dat şi alte informaţii, iar într-o declaraţie de ieri se spune că alte informaţii vor mai fi date decât când va fi ceva „concret” de raportat. În predică, Arhiepiscopul Paglia a mai spus: „Martirii ne ajută să trăim, ne ajută să înţelegem că există mai multă bucurie în a da, decât în a primi. De aceea trebuie să conservăm amintirea lor.” A mai adăugat că speră ca Arhiepiscopul Romero şi Episcopul Bello – cunoscut pentru grija faţă de săraci şi angajamentul pentru pace – vor fi beatificaţi împreună, „deoarece Isus a trimis mereu Apostolii doi câte doi”. Episcopul Bello a murit în 1993, iar Vaticanul a aprobat deschiderea cauzei sale de canonizare în 2007.
Arhiepiscopul Romero a fost ucis la 24 martie 1980, pe când celebra Sfânta Liturghie. Congregaţia pentru Cauzele Sfinţilor a autorizat deschiderea cauzei în 1993. Adesea Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei i se cere să revadă scrierile candidaţilor pentru a se asigura că sunt fără erori doctrinare; mai multe surse au declarat de-a lungul timpului că tocmai în această Congregaţie s-a blocat cauza prelatului salvadorian între 2000 şi 2005. Unul dintre susţinătorii Arhiepiscopului este Roberto Morozzo della Rocca, profesor de istorie contemporană în Roma, autor al cărţii „Primero Dios: Vita di Oscar A. Romero” („Dumnezeu mai întâi: Viaţa lui Oscar A. Romero”). El spune că „duşmanii (Arhiepiscopului Romero) pretind că ar avea erori teologice” în scrierile şi predicile sale. „Aceste acuzaţii au cerut ani de lucru pentru a fi infirmate”, a spus el pentru CNA.
Următorul pas în proces este o declaraţie papală oficială că Arhiepiscopul Romero a murit ca martir – atestând că a fost ucis datorită credinţei sale. Oponenţii cauzei sale pretind că asasinarea ar fi fost motivată politic, nu religios. Decretul papal va veni după o recomandare din partea Cardinalilor membri ai Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor. Aceştia vor vota după analizele separate făcute de comisia de teologi, respectiv cea de istorici. La beatificarea unui martir nu se cere dovedirea unui miracol mijlocit de el.