Vizită pastorală a Preasfinţitului Alexandru în parohia Cărpiniş
15.11.2013, Lugoj (Catholica) - În Duminica a 25-a după Rusalii din ritul bizantin, a Samariteanului milostiv, la 10 noiembrie 2013, Preasfinţia Sa Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din parohia Cărpiniş, Protopopiatul Sânicolau Mare, cu ocazia sărbătoririi hramului Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. Preasfinţia Sa a fost însoţit de către Mons. Angelo Pop, Vicarul General al Eparhiei de Lugoj. Ultima vizită pastorală aici a avut loc la 13 noiembrie 2011, cu ocazia sfinţirii noii biserici. La sosire, PS Alexandru a fost întâmpinat de pr. Marius Pârvu, protopop de Sânicolau Mare, de pr. Ilie Tomoioagă, parohul locului, de primarul comunei, dl. Ioan Sima, şi de numeroşi credincioşi, cu tradiţionala pâine şi sare, precum şi cu buchete de flori, aflăm de pe BRU.ro.
Sfânta Liturghie arhierească a fost celebrată de PS Alexandru, avându-i alături pe Mons. Angelo Narcis-Pop, pr. Marius Pârvu, pr. Ilie Tomoioagă, pr. prot. on. Ioan Grad, paroh la Darova, pr. Dumitru Crişan, paroh la Comloşu Mare, pr. Ieronim Romocea, paroh la Uivar, pr. Gheorghe Tomoioagă, paroh la Bocsig, pr. Traian Ardelean, paroh la Periam, şi pr. Gheorghe Berciu, paroh la Cenad. În cuvântul de învăţătură, Episcopul s-a referit la textul Evangheliei duminicii, a Samariteanului milostiv, şi la Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, care sunt ocrotitorii acestei biserici. De asemenea, Preasfinţia Sa a vorbit în general despre sfinţii îngeri şi arhangheli şi despre jubileul de 160 de ani pe care Eparhia de Lugoj îl aniversează în această lună, la 26 noiembrie.
A făcut o scurtă trecere în revistă amintind de perioada persecuţiei Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică – perioada martirilor şi a mărturisitorilor credinţei, în care şapte dintre cei doisprezece Episcopi ai Bisericii au murit ca martiri, urmând să fie beatificaţi. A amintit de exhumarea Episcopului dr. Ioan Bălan, care a avut loc în ziua de 8 octombrie în cimitirul Belu Catolic din Bucureşti, şi faptul că la 23 noiembrie va fi depus solemn în Catedrala din Lugoj, în cadrul festivităţilor prilejuite cu ocazia jubileului de 160 de ani de la întemeierea Eparhiei de Lugoj. Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă fraternă la căminul cultural din localitate unde au fost invitaţi toţi cei care au luat parte la eveniment.
În comuna Cărpiniş nu a existat parohie greco-catolică înainte de 1948. De-a lungul anilor, în localitate s-au stabilit familii de greco-catolici venite din Ardeal, care au frecventat biserica romano-catolică. Parohia a fost înfiinţată în anul 1992. Prin bunăvoinţa Episcopiei Romano-Catolice de Timişoara, în cei aproape 20 de ani Sfânta Liturghie a fost celebrată în biserica romano-catolică. Primul preot care a asigurat serviciile religioase pentru comunitatea greco-catolică din Cărpiniş în rit bizantin a fost Mons. Mihai Vereş, actualmente paroh la Uivar. Între anii 1998-2001, paroh al comunităţii a fost pr. Ovidiu Telescu, iar între anii 2001-2007, pr. Vasile Borda. În anul 2001 s-a cumpărat o casă parohială, asigurându-i-se preotului paroh condiţiile necesare pentru a locui în mijlocul comunităţii. Primăria din Cărpiniş a acordat un teren pentru construirea noului locaş de cult, iar piatra de temelie a noii biserici a fost pusă în data de 7 noiembrie 2004 de către PS Alexandru. În 16 noiembrie 2007, pr. Ilie Tomoioagă a fost instalat ca paroh, stabilindu-se totodată în localitate. În anul 2010 au început lucrările pentru construirea noii biserici, sfinţirea ei având loc la 13 noiembrie 2011.