Secretariatul de Stat să devină model de reînnoire pentru toată Biserica
11.02.2014, Vatican (Catholica) - Curia Romană să fie un instrument „agil” în slujba „misiunii Bisericii în lumea de astăzi” – este unul dintre elementele cheie din interviul acordat de Mons. Pietro Parolin pentru cotidianul Avvenire, publicat sâmbătă, 8 februarie 2014. Secretarul de stat al Vaticanului s-a oprit asupra mai multor teme, de la colaborarea cu Papa Francisc la rolul diplomaţiei Vaticanului, de la conflictul din Siria la problema dureroasă a Vatileaks. „Stilul meu nu poate fi” decât acela al Papei Francisc, un stil „cu care mă simt profund identificat”, a declarat Mons. Parolin.
Viitorul Cardinal s-a oprit asupra „reînnoirii Bisericii” la care Papa îi cheamă pe toţi „cu insistenţă”, şi a observat că Secretariatul de Stat va trebui să îşi asume cu „totală disponibilitate convertirea pastorală propusă de Papa Francisc”; „într-un anumit sens”, va trebui să devină un „model pentru întreaga Biserică”. Mons. Parolin a subliniat că diplomaţia Vaticanului este implicată în a ajuta popoarele în „construirea unei lumi umane şi fraterne”, în care să fie protejaţi „cei mai slabi şi mai vulnerabili”. Aşadar, Curia Romană va trebui să fie „un instrument agil, mai puţin birocratic şi mai eficient, în slujba comuniunii şi a misiunii Bisericii în lumea de astăzi”. Un instrument „în slujba Papei şi a Episcopilor, a Bisericii Universale şi a Bisericilor particulare”.
Desigur, a admis el, „există mereu pericolul de a abuza de putere” şi „de acest pericol nu este scutită nici Curia”. Şi a avertizat că „nu ajunge o reformă a structurilor… dacă nu este însoţită de o permanentă convertire personală”. Cu toate acestea, secretarul de stat a ţinut să sublinieze că şi în Curia Romană „au existat şi există sfinţi”, şi este aşadar motiv de întristare atunci când „se prezintă o imagine exclusiv negativă a Curiei”. În definitiv, trebuie „să lucrăm mult pentru a deveni mai umani, mai primitori, mai evanghelizatori, aşa cum doreşte Papa Francisc”. Referitor la Vatileaks, a afirmat cu amărăciune că a fost „o perioadă foarte dureroasă, care îmi doresc” să fie „definitiv depăşită”. A fost o situaţie „care l-a făcut să sufere pe nedrept pe Papa Benedict al XVI-lea” şi care a scandalizat foarte multe persoane, dăunând „nu puţin cauzei lui Cristos”. Acele evenimente trebuie să ne facă mereu „să ne punem întrebări cu privire la fidelitatea noastră efectivă faţă de Evanghelie”.
Secretarul de stat s-a oprit şi asupra situaţiei dificile a creştinilor din Orientul Mijlociu – „una dintre marile preocupări ale Sfântului Scaun”. Iar referitor la raporturile cu China, se speră să crească „încredere şi înţelegerea între părţi şi aceasta să se poată concretiza prin reluarea unui dialog constructiv cu autorităţile politice”. Mons. Parolin a răspuns şi la unele critici aduse Papei, conform cărora ar fi „marxist” în economie. „Este marxism”, a întrebat el, „să îndemni la solidaritate dezinteresată şi la o întoarcere a economiei şi a finanţelor la o etică în favoarea fiinţei umane?” Şi a arătat că „intervenţia puternică” a Sfântului Părinte, de exemplu în unele părţi din Evangelii Gaudium, este motivată de situaţii „de inegalitate şi excluziune” prezente în America Latină şi în alte părţi ale lumii.