A început cauza de beatificare a martirilor cambodgieni
17.06.2015, Roma (Catholica) - Biserica din Cambodgia a deschis în mod oficial etapa diecezană a procesului de beatificare a 35 de martiri, ucişi şi lăsaţi să moară în timpul persecuţiei suferite de Biserică în perioada regimului impus de Pol Pot şi de khmerii roşii. Comunicatul a fost transmis Agenţiei catolice de ştiri „Fides” de pr. Gustavo Adrian Benitez, directorul naţional al Operelor Misionare Pontificale (Pom), din partea Conferinţei Episcopale din Laos şi Cambodgia. Cei 35 de martiri au murit între anii 1970 şi 1977, fiind originari din Cambodgia, Vietnam şi Franţa, aflăm de pe situl Radio Vatican.
Directorul Operelor Misionare Pontificale a informat Agenţia Fides spunând: „Este vorba despre Episcopul cambodgian Joseph Chhmar Salas, împreună cu 34 de însoţitori, printre care s-au aflat preoţi, laici, cateheţi, misionari, unii dintre ei fiind membri ai Congregaţiei pentru Misiuni Externe din Paris (Mep). Celebrarea solemnă a deschiderii procesului a avut loc la Tagkok, localitate rurală din provincia Kompong Thom, în prezenţa a numeroşi credincioşi, preoţi, călugări şi călugăriţe, misionari şi înalţi ierarhi ai Bisericii din Cambodgia.”
Procesul de beatificare are o valoare spirituală pentru Biserica din Cambodgia: „Odată cu începerea procesului, a fost creată o comisie care adună toate mărturiile legate de moartea celor 35 de martirii. Unii dintre aceştia au fost ucişi, alţii au fost lăsaţi să moară de foame şi de lipsuri crunte”, a explicat pr. Benitez. „Deschiderea procesului este importantă la nivel istoric, pentru că îi va ajuta pe cambodgieni să îşi reconstruiască istoria personală şi să îşi recupereze rădăcinile”, a mai spus el, explicând: „Biserica din Cambodgia, anulată în existenţa sa, prin anularea persoanelor şi a structurilor, a început din nou să trăiască şi să crească”.
Referitor la situaţia Bisericii din Cambodgia înainte, în timpul şi după regimul Pol Pot, se are certitudinea că acei creştini martiri, plini de curaj, au menţinut aprinsă flacăra credinţei, Biserica de astăzi renăscând pe sângele lor. Odată încheiată etapa diecezană a procesului, dacă rezultatul cercetărilor va fi considerat pozitiv, documentaţia va fi trimisă la Vatican, la Congregaţia pentru Cauzele Sfinţilor, pentru continuarea etapei succesive.