Concert aniversar de muzică sacră în Catedrala Sf. Iosif (comunicat)
17.06.2015, Bucureşti (Catholica) - Catedrala romano-catolică Sf. Iosif din Bucureşti aniversează marţi, 23 iunie 2015, 60 de ani de la declararea ca monument de cultură. Cu această ocazie, de la ora 19.30, în Catedrală va avea loc un Concert de muzică sacră cu orchestră, cor, solişti şi orgă. La 23 iunie 1955, prin Hotărârea nr. 1160 a Consiliului de miniştri al Republicii Populare Române, Catedrala romano-catolică Sf. Iosif – monument de arhitectură – a fost declarată monument de cultură şi înscrisă astfel în patrimoniul naţional al României (B-II-m-A-18132).
Catedrala Sf. Iosif a fost construită între anii 1873-1884 după planurile arhitectului vienez Friedrich von Schmidt, în stil romanic combinat cu elemente gotice. Ctitorul Catedralei este călugărul pasionist Ignatius Paoli, primul Arhiepiscop al Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti, lucrările de construcţie fiind coordonate de olandezul Alfons Zegers, călugăr şi arhitect. Altarul central al Catedralei a fost executat la Roma, din marmură albă de Carrara, după planurile arhitectului Friedrich Schmidt, şi apoi montat la Bucureşti. Pictura Catedralei a fost realizată în mare parte de doi artişti nemţi, iar stucatura de către maeştri italieni.
De-a lungul istoriei locaşului de cult, sute de mii de oameni i-au trecut pragul pentru a fi botezaţi, cununaţi, pentru a asculta Cuvântul lui Dumnezeu sau un cuvânt de învăţătură ori de mângâiere, pentru a se ruga ori pentru a se înălţa sufleteşte ascultând un concert de muzică sacră. Catedrala a fost, totodată, şi gazda a numeroase evenimente religioase şi culturale care au marcat istoria.
Cu o acustică de excepţie şi cu o orgă deosebită, atât din punct de vedere al calităţii cât şi al performanţei, Catedrala Sf. Iosif a găzduit evenimente muzicale memorabile în cei mai bine de 130 de ani de tradiţie muzicală, pe care nici comunismul nu a reuşit să o întrerupă. Aici au cântat solişti de mare valoare: Emilia Petrescu – soprană, Vasile Jianu – flaut, Mihai Constantinescu – vioară, Martha Kessler – mezzo-soprană, Elena Cernei – mezzo-soprană, Valentin Tedorian – tenor, Steliana Calos – alto, Gabriel Croitoru – vioară, Valentin Gheorghiu – pian, Alexandru Moroşanu – violoncel, Pompei Hărăşteanu – bas, Liviu Prunaru – vioară, Alexandru Tomescu – vioară. De asemenea, au concertat Corul Madrigal, dirijat de Marin Constantin, Ansamblul Baroc de la Ambronay, Orchestra de BAROCkeri a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, dirijată de Adrian Buciu, Corul Academic Radio, dirijat de Dan Mihai Goia, Orchestra de cameră Radio, dirijată de Horia Andreescu.
În cadrul concertului aniversar care va avea loc în seara de marţi, 23 iunie, vor fi executate lucrări de Händel, Stanley, Mozart, Rheinberger, Bruckner, Knevel, în interpretarea Orchestrei de BAROCkeri (Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti), a Radio Brass Ensemble şi a Corului Musica Sacra al Catedralei Sf. Iosif. Solişti: Veronica Anuşca, Georgiana Simonov, Andreia Petrea şi Nicolae Simonov. La orgă, Mihai Murariu şi Marcel-Octav Costea. Dirijor, Marcel-Octav Costea. Intrarea la concert este liberă. (Biroul de presă al Arhidiecezei de Bucureşti)