Pr. Lombardi despre călătoria Papei spre Ecuador şi primirea avută aici
06.07.2015, Quito (Catholica) - Lungul drum de 13 ore parcurs în avion şi sosirea în Ecuador, prima etapă a celei de-a noua călătorii internaţionale a Papei Francisc, au fost sintetizate într-un interviu acordat de pr. Federico Lombardi, directorul biroului de presă al Sfântului Scaun, trimisului Radio Vatican în Ecuador, Mario Galgano.
„A fost o călătorie foarte senină”, a declarat preotul, „desfăşurată potrivit schemei pe care Papa o foloseşte în general în timpul călătoriilor spre destinaţie: o întâlnire cu jurnaliştii, care nu are însă caracteristica unei conferinţe de presă cu întrebări şi răspunsuri, ci este o trecere prin mijlocul lor, cu un salut acordat îndeaproape fiecăruia, în mod personal. Din punctul meu de vedere, acest moment este foarte frumos şi important deoarece creează comunitate şi comuniune între Papa şi comunicatorii care, într-un anumit fel, sunt chemaţi la misiunea de a-l ajuta în transmiterea mai departe a vocii şi mesajului său. Prin modul său personal de a se raporta la jurnalişti, ce este foarte plăcut şi ajunge la inimi, Papa reuşeşte să suscite în comunicatori dorinţa de a participa la misiunea de multiplicatori ai mesajelor sale. Din punct de vedere comunicativ, acesta a fost momentul principal din cadrul călătoriei spre Ecuador; în rest, Pontiful a avut posibilitatea de a se odihni, de a-şi pregăti discursurile, de a se ruga, după cum face de obicei în timpul călătoriilor.”
Întrebat despre primul discurs rostit de Papa în Ecuador, ca răspuns la cuvântul de bun-venit al preşedintelui Rafael Correa, discurs ce a oferit coordonatele călătoriei apostolice în Ecuador, Bolivia şi Paraguay, pr. Lombardi a spus: „Papa este foarte conştient de momentul istoric pe care îl trăiesc aceste ţări şi de importanţa de a le ajuta să se orienteze bine pe calea unei dezvoltări autentice – în spiritul respectului demnităţii umane şi a binelui comun – o dezvoltare care să se inspire din credinţa creştină. Papa a spus că Evanghelia oferă chei în vederea înfruntării situaţiilor problematicelor din aceste ţări. Desigur, Papa se gândeşte la dezvoltarea în spiritul justiţiei, al integrării în comunitate a minorităţilor, a persoanelor marginalizate, a grupurilor dezavantajate… Aşadar, Papa dă un mesaj şi un impuls foarte puternice, care pot ajuta la găsirea unei direcţii juste de stabilit, sau a unor direcţii de corectat. Papa a exprimat cuvinte foarte frumoase la adresa poporului ecuadorian , despre care a spus că ‘se ridică cu demnitate’, făcând eforturi şi ajungând la rezultate. Desigur, acest parcurs trebuie să fie continuat şi perfecţionat astfel încât dezvoltarea să fie deplină şi demnă de persoana umană şi de participarea comunitară a tuturor.”
Trimisul Radio Vatican l-a mai întrebat pe părintele Lombardi dacă, până în prezent, a fost vreun aspect care l-a impresionat în mod deosebit: „Ceea ce m-a impresionat în mod deosebit de pozitiv, chiar dacă era de aşteptat, este căldura primirii, bucuria poporului de a-l întâmpina pe Papa Francisc, perceput ca fiind un Papă de familie, un Papă apropiat, care li se adresează în mod spontan, concret, cu simplitate. Minunata primire de-a lungul străzilor capitalei Quito, care va continua cu siguranţă şi în următoarele zile, exprimă întâlnirea profundă dintre Papa şi popor. Şi cred că Papa Francisc – care simte foarte mult tema poporului ca pe o experienţă comunitară şi de trăire a credinţei, a religiozităţii populare şi a punerii în practică a credinţei – va avea posibilitatea să trăiască aceste zile în spiritul de comuniune dintre un păstor şi un mare popor care îl ascultă şi îl înţelege.”