Papa Francisc: Sinodul a avut ca scop susținerea familiei, a căsătoriei indisolubile
24.10.2015, Vatican (Catholica) - La încheierea Sinodului din 2015 pe tema familiei, Papa Francisc a evidențiat că reuniunea a avut în centru recunoașterea faptului că societatea este fondată pe familie și căsătorie, ca uniunea permanentă dintre un bărbat și o femeie. Sinodul, a spus Papa în mesajul său final, „a urmărit să îi îndemne pe toți să aprecieze importanța instituției familiei și a căsătoriei dintre un bărbat și o femeie, bazată pe unitate și indisolubilitate, și să o prețuiască drept fundamentul societății și al vieții umane”.
Pontiful a explicat că scopul Sinodului „nu a fost să se găsească soluții exhaustive pentru toate dificultățile și nesiguranțele care constituie o provocare și o amenințare pentru familie, ci mai degrabă să vadă aceste dificultăți și nesiguranțe în lumina credinței, studiindu-le cu atenție și abordându-le fără teamă, fără a ne îngropa capetele în nisip”. Mai degrabă, Sinodul a urmărit să asculte vocile familiilor și ale păstorilor, și să vadă realitatea prin ochii lui Dumnezeu, pentru a oferi speranță și încurajare într-o lume cu o criză și un pesimism crescânde.
De-a lungul desfășurării Sinodului, a spus Papa Francisc, exprimarea diferitelor opinii a permis „un dialog bogat și viu” și „a oferit o imagine vie a Bisericii care nu doar ‘pune ștampila’, ci ia din izvoarele credinței ei apă vie pentru a înviora inimile însetate”. „A arătat vitalitatea Bisericii Catolice, care nu se teme să stârnească conștiințele întunecate sau să își murdărească mâinile cu discuții vii și deschise despre familie”. Biserica are datoria de a proclama milostivirea și iubirea lui Dumnezeu, chemând oamenii la convertire și mântuire.
Aceasta nu diminuează însă importanța formulelor, a legilor și a poruncilor divine. „Într-adevăr, înseamnă a susține cu atât mai mult legile și poruncile care au fost făcute pentru om și nu vice versa”. Papa Francisc a făcut referire și la Sinodul din 1985, vorbind despre nevoia unei „inculturări” care să transforme valorile culturale integrându-le în creștinism. O astfel de inculturare „nu slăbește valorile adevărate, ci demonstrează reala lor tărie și autenticitate, deoarece ele se adaptează fără să se schimbe; într-adevăr, ele transformă discret și treptat diferitele culturi”.
În plus, Pontiful a remarcat „problemele dogmatice clar definite de Magisteriul Bisericii”, și a vorbit despre importanța „apărării familiei de toate asalturile ideologice și individualiste”. În încheiere, a citat cuvintele Sf. Ioan Paul al II-lea și ale Papei Benedict al XVI-lea în sublinierea rolului milostivirii în Biserică. „Într-adevăr, pentru Biserică, încheierea Sinodului înseamnă întoarcerea la adevăratul nostru ‘drum împreună’, ducând în fiecare parte a lumii, în fiecare Dieceză, în fiecare comunitate și în fiecare situație lumina Evangheliei, îmbrățișarea Bisericii și sprijinul milostivirii lui Dumnezeu!”