Papa Francisc avertizează împotriva „virusului” corupției
20.01.2018, Lima (Catholica) - Adresându-se vineri autorităților peruviene, Papa Francisc a adresat un avertisment grav împotriva corupției, despre care a spus că a provocat un rău considerabil, jefuind speranța oferită de bogăția culturală și diversitatea naturală a țării. „Peru este o țară a speranței care invită și provoacă oamenii la unitate”, a spus el pe 19 ianuarie. Dar în ciuda potențialului țării, care a dat inclusiv mulți sfinți, „această speranță este umbrită tot mai puternic, este amenințată”. A avertizat și împotriva distrugerii resurselor naturale, îndemnând autoritățile să fie „foarte atente la cealaltă formă subtilă de degradare a mediului care contaminează tot mai mult întregul sistem de viață: corupția”.
„Cât mult rău este făcut poporului latino-american și democrațiilor acestui continent de acest ‘virus’ social, un fenomen care infectează totul, cel mai rău suferind săracii și mama pământ”, a afirmat el în fața președintelui peruvian Pedro Pablo Kuczynski Godard și corpurilor diplomatice ale țării. Dimineața și-a petrecut-o în regiunea amazoniană, vizitând Puerto Maldonado înainte să revină în Lima pentru întâlnirea cu autoritățile civile. Va fi în Peru până pe 21 ianuarie, după o vizită de trei zile în Chile, în al patrulea său tur în America Latină de la alegerea sa.
Vizita vine după ce Kuczynski abia a scăpat de acuzații în decembrie, după revelațiile privind faptul că o companie a sa a avut legături de afaceri cu firma braziliană de construcții Odebrecht, care este în centrul unuia dintre cele mai mari scandaluri de corupție. Odebrecht a admis în 2016 că a plătit 800 de milioane de dolari mită în 12 țări latino-americane. Peru de exemplu a primit 29 de milioane de dolari între 2009 și 2015. Kuczynski este cel mai recent politician implicat într-un astfel de scandal, alți foști președinți aflându-se în spatele gratiilor. Ultimul președinte închis este Ollanta Humala, care a ajuns în închisoare în iulie 2017 datorită unor acuzații de spălare de bani în conexiune cu Odebrecht.
În discursul său, Papa Francisc a spus că eforturile de luptă împotriva „flagelului social” al corupției trebuie să fie recunoscute și sprijinite, ceea ce este o sarcină pentru toți. Speranța trebuie apărată, ceea ce „solicită o mai mare cultură a transparenței între realitățile publice, sectorul privat și societatea civilă. Nimeni nu trebuie exclus din proces. Corupția se poate preveni și cere un angajament din partea tuturor. Vă încurajez pe toți cei cu poziții de autoritate, în orice sferă, să insistați pe acest drum pentru a aduce oamenilor și pământului vostru securitatea născută din sentimentul că Peru este un loc al speranței și oportunităților pentru toți, nu doar pentru câțiva.”
Sfântul Părinte a lăudat frumusețea naturală și vasta biodiversitate din regiunea amazoniană a țării, care conține cea mai mare pădure tropicală și cel mai complex sistem de râuri din lume. A atras atenția și asupra numeroaselor culturi prezente în Peru, dar și asupra numeroșilor tineri, „cel mai vital dar pe care îl posedă această societate”, și asupra numeroșilor sfinți „care au pavat drumul de credință pentru întreg continentul american”. Concret l-a amintit pe Martin de Porres, „care, fiu din două culturi, a arătat forța și bogăția care se nasc în persoane când pun iubirea în centrul vieții lor.”
Referindu-se la tema călătoriei, „Uniți în speranță”, Papa a spus că Peru este o țară a speranței care își invită locuitorii într-o unitate unică, pe care o amenință nu doar corupția, ci și distrugerea mediului. Citând din enciclica sa din 2015, „Laudato si'”, a spus că „niciodată umanitatea nu avut atâta putere asupra ei, dar totuși nimic nu asigură că va fi folosită înțelept, în special când ne gândim la modul în care este acum utilizată. Aceasta se vede bine în modul în care jefuim pământul de resursele lui naturale, fără de care nu este posibilă nici o formă de viață. Pierderea pădurilor implică nu numai pierderea de specii vii, care ar putea să însemne în viitor și resurse extrem de importante, ci și pierderea de relații vitale care ajung să altereze întregul ecosistem.”
A fi uniți în speranță înseamnă deci atât a dezvolta și promova o ecologie integrală cât și a asculta populațiile locale și a le recunoaște și respecta ca adevărați parteneri de dialog, dat fiind că cunosc pământul și „efectele catastrofale produse, în numele dezvoltării, de numeroase proiecte”. Papa a spus că degradarea mediului este legată și de degradarea morală a comunităților, indicând spre piața neagră a mineritului ca una dintre practicile care „distrug viețile oamenilor”. „Întregul proces de degradare implică și încurajează organizații care operează în afara structurilor legale care degradează atâția frați ai noștri supunându-i traficului de persoane – nouă formă de sclavie -, la munca la negru, la delincvență… și la alte rele care lovesc grav demnitatea lor și, în același timp, demnitatea acestei națiuni.”
A încheiat spunând: „Doresc să vă asigur din nou vouă angajarea Bisericii Catolice, care a însoțit viața acestei națiuni, în acest efort care ne unește să ducem înainte munca pentru ca Peru să continue să fie o țară de speranță. Sfânta Roza din Lima să mijlocească pentru fiecare dintre voi și pentru această binecuvântată națiune. Din nou mulțumesc.” După discurs Papa s-a întâlnit în privat cu Kuczynski.