Papa Francisc către tineri: Confruntați-vă temerile cu discernământ și curaj
24.02.2018, Vatican (Catholica) - Adresându-se tinerilor din lumea întreagă, Papa Francisc i-a încurajat să își confrunte temerile cu discernământ și curaj, privind la Maica lui Dumnezeu ca model al lor. „Ce temeri aveți? Ce anume vă îngrijorează cel mai mult, în profunzime? O frică ‘de substrat’ care există în mulți dintre voi este aceea de a nu fi iubiți, apreciați, acceptați pentru ceea ce sunteți”, a spus Papa Francisc în mesajul său din 22 februarie 2018, pentru a 33-a Zi Mondială a Tineretului care în acest an se va desfășura la nivel diecezan. Evenimentul va fi celebrat în 25 martie, ca o pregătire pentru ZMT la nivel internațional, ce va avea loc în Panama, în 2019.
ZMT la nivel diecezan coincide cu Adunarea Ordinară a Sinodului Episcopilor, care va discuta tema „Tinerii, credința și discernământul vocațional”. Sfântul Părinte a numit aceasta „o coincidență fericită”, care va îndrepta privirea Bisericii asupra tinerilor. „Pentru noi creștinii, în mod deosebit, frica nu trebuie să aibă niciodată ultimul cuvânt, ci să fie ocazia pentru a face un act de credință în Dumnezeu… precum și în viață!”, a continuat Papa în mesaj. În timp ce mulți tineri sunt conduși de temerile lor și se ascund în spatele „măștilor și al identităților false”, Pontiful i-a încurajat să își amintească cuvintele din Scriptură: „Nu te teme”, care au fost repetate de 365 de ori, în diverse variante. „Ca și cum ar spune că în fiecare zi din an Domnul ne vrea liberi de frică”.
„În momentele în care îndoieli și frici se îngrămădesc în inima noastră, devine necesar discernământul. El ne permite să punem ordine în învălmășeala gândurilor și sentimentelor noastre, pentru a acționa în mod corect și prudent”. Pontiful a arătat că „primul pas pentru a depăși fricile este acela de a le identifica în mod clar… Întrebați-vă: astăzi, în situația concretă pe care o trăiesc, ce anume mă neliniștește, de ce anume mă tem mai mult? Ce anume mă blochează și mă împiedică să merg înainte? Pentru ce nu am curajul să fac alegerile importante pe care ar trebui să le fac? Nu vă fie teamă să priviți cu onestitate la fricile voastre, să le recunoașteți așa cum sunt și să vă confruntați cu ele.”
„Biblia nu neagă sentimentul uman al fricii nici multele motive care pot să o provoace”, și ne ajută să înțelegem că „adesea obstacolul în calea credinței nu este necredința, ci frica”. De aceea, discernământul trebuie să ne ajute în continuare să depășim frica, „deschizându-ne la viață și înfruntând cu seninătate provocările pe care ea ni le prezintă”. Papa a îndemnat la încredere „în bunătatea fundamentală a existenței pe care Dumnezeu ne-a dăruit-o… încredere că El conduce la un sfârșit bun și prin circumstanțe și vicisitudini adesea misterioase pentru noi. În schimb dacă alimentăm fricile, vom tinde să ne închidem în noi înșine, să ne baricadăm pentru a ne apăra de tot și de toți, rămânând parcă paralizați.”
Sfântul Părinte a subliniat de asemenea că discernământul „devine indispensabil când este vorba de căutarea propriei vocații”. „Discernământul de făcut, în acest caz, nu trebuie înțeles ca un efort individual de introspecție… Vocația este o chemare de sus și discernământul în acest caz constă mai ales în deschiderea spre Celălalt care cheamă. Este necesară atunci tăcerea rugăciunii pentru a asculta glasul lui Dumnezeu care răsună în conștiință. El bate la ușa inimilor noastre, așa cum a făcut cu Maria, doritor să lege prietenie cu noi prin rugăciune, să ne vorbească prin Sfintele Scripturi, să ne ofere milostivirea Sa în Sacramentul Reconcilierii, să se facă una cu noi în Împărtășania euharistică”.
Pontiful Roman a dat-o ca exemplu pe Maria și mărturia iubirii ei „pline de îndrăzneală și proiectată în întregime spre dăruirea de sine”. „Maria, ca alte personaje din Sfintele Scripturi, tremură în fața misterului chemării lui Dumnezeu, care într-un moment o pune în fața imensității propriului plan și o face să simtă toată micimea sa de creatură umilă”. Dar „motivul principal pentru care Maria nu trebuie să se teamă este pentru că a aflat har la Dumnezeu. Cuvântul ‘har’ ne vorbește despre iubire gratuită, nedatorată. Cât de mult ne încurajează să știm că nu trebuie să merităm apropierea și ajutorul lui Dumnezeu prezentând cu anticipație un ‘curriculum de excelență’, plin de merite și de succese!… Harul divin nu este ceva trecător sau momentan, și pentru aceasta nu va dispare niciodată. Și în viitor tot harul lui Dumnezeu ne va susține, mai ales în momentele de încercare și de întuneric.”
„Din certitudinea că harul lui Dumnezeu este cu noi provine forța de a avea curaj în prezent: curaj pentru a duce înainte ceea ce Dumnezeu ne cere aici și acum, în orice domeniu al vieții noastre; curaj pentru a îmbrățișa vocația pe care Dumnezeu ne-o arată; curaj pentru a trăi credința noastră fără a o ascunde sau a o diminua”. „Tinerei Maria i-a fost încredințată o misiune importantă tocmai pentru că era tânără. Voi, tinerii, aveți forță, treceți printr-o fază a vieții în care desigur nu lipsesc energiile. Folosiți această forță și aceste energii pentru a îmbunătăți lumea, începând de la realitățile mai apropiate de voi. Doresc ca în Biserică să vă fie încredințate responsabilități importante, să se aibă curajul de a vă lăsa spațiu; și voi pregătiți-vă să asumați aceste responsabilități.”