Hramul Sf. Ignațiu la Centrul Manresa din Cluj

02.08.2018, Cluj (Catholica) - Trei au fost schimbările în mers la care au luat parte „pe viu” duminică, 29 iulie, cei aproape 300 de invitați ai Hramului Centrului Manresa al iezuiților din Cluj, consacrat patronajului spiritual al Sfântului Ignațiu de Loyola. Cea dintâi schimbare a fost dictată de capriciile vremii: prefațată de refrenul „Vino Doamne-ntre noi/Când sunt vânturi și ploi”, Sfânta Liturghie a fost nevoită să își mute locul inițial al celebrării imediat după proclamarea Evangheliei pe timp de furtună, astfel încât predica și Liturgia Euharistică s-au desfășurat în Capela Casei de Exerciții.
Deși mai puțin vizibilă decât prima, a doua schimbare din mers s-a făcut și ea simțită: restructurarea iezuiților din România, începută la 6 ianuarie prin transformarea fostei Regiuni independente în Misiunea Română a Provinciei EUM – care cuprinde deja Italia, Malta și Albania – a făcut ca în prezent să existe o singură comunitate canonică a ordinului pe teritoriul țării, și anume cea din Cluj, celelalte două, de la Satu-Mare, respectiv București, devenind „filiale” ale comunității mai sus amintite. Prin urmare, se poate spune fără exagerare că hramul Comunității Centrului Manresa a devenit pentru prima oară hramul tuturor iezuiților din România.
Însă cea mai importantă schimbare în curs a fost tâlcuită chiar de Evanghelia după Sf. Ioan despre Înmulțirea pâinilor (In 6, 1-15): minunea Mântuitorului se cere actualizată ori de câte ori cerem „pâinea noastră cea de toate zilele”, întrucât acest dar cu totul gratuit cere și azi participarea noastră, așa cum Isus le-a cerut ucenicilor să înmulțească împărțind „aproape nimicul” pe care-l aveau. Iar în cazul iezuiților din România, această „mână de pâini” pe care sunt chemați să o împărtășească cu Biserica și societatea civilă din țară este exprimată prin spiritul Magis-ului din Planul Apostolic al Provinciei Euro-mediteraneene, prezentat în premieră de Sărbătoarea Sf. Ignațiu: a) formarea ignațiană a liderilor apostolici; b) vestirea Evangheliei către noile generații, c) îngrijirea stilului comunităților apostolice, d) conceperea unor itinerare ale ecologiei integrale, prin ascultarea celor săraci;
Iată de ce suntem recunoscători nu doar celor ce au rămas la sărbătoare până la sfârșit, ci mai ales tuturor prietenilor laici și persoane consacrate de spiritualitate ignațiană, dornici să asume din mers schimbările amintite! Vii mulțumiri PS Florin Crihălmeanu, preoților concelebranți, tuturor celor care au trudit, colaborat și participat, dar în mod special celor care se împărtășesc din acest spirit, trăindu-l în fiecare zi, nu doar de ziua Sf. Ignațiu, și nu doar la Cluj, ci în toată țara! La mulți ani tuturor ignațienilor și ignațienelor din România! (pr. Marius Taloș SJ pentru Iezuiti.ro)