Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci – pelerinaj la mănăstirea OSBM de la Mintiu Gherlii

16.09.2018, Cluj (Catholica) - Și în acest an, la Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, călugării Ordinului Sfântului Vasile cel Mare (OSBM) au organizat pelerinajul tradițional la Mănăstirea „Sfânta Cruce” de la Mintiu Gherlii, lângă Gherla. Serbarea hramului mănăstirii OSBM a debutat printr-o seară rugăciune, joi 13 sept. 2018, în care a fost celebrată Vecernia sărbătorii, urmată de rugăciunea Calea Crucii – cu o procesiune cu lumânări, cu opriri la troițele cu stațiuni sculptate în lemn care se află de-a lungul drumului de la baza dealului până sus, la mănăstire.
Vineri, 14 septembrie, după primirea Episcopului eparhial, PS Florentin, în fața capelei din Mintiu Gherlii, s-a făcut pelerinaj pe jos până la Mănăstire, cu relicva Sfintei Cruci. După un moment de rugăciune în biserică, s-a ieșit în curte unde a fost celebrată Sfânta Liturghie, de către Ierarh împreună cu Mons. Călin Bot, Vicar general, preoți vicari, protopopi și parohi – la masa Sf. Altar au fost peste 30 de preoți și preoți călugări. Răspunsurile liturgice au fost date de surori. La celebrarea sărbătorească au participat peste 400 de credincioși, surori OSBM cu Maica Marcela Superioară provincială, surori CMD cu Maica Teodorina Superioară generală, surorile terțiare baziliene și membre ale Reuniunii Mariane, cu președinta Monica Culea.
În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a reamintit faptul că „la Sărbătoarea înălțării Sfintei, Cinstitei, de viață dătătoarei Cruci din ziua de 14 septembrie, pomenim momentul în care Sfânta Elena a găsit lemnul Sfintei Cruci care a fost identificat prin atingerea unor bolnavi și apoi a fost înălțat spre venerare”. Episcopul s-a oprit, în cuvântul rostit, și asupra istoriei Bisericii Greco-Catolice, a modelului Episcopilor martiri, mai cu seamă cel al Episcopului Iuliu Hossu, reamintind cuvintele sale, «credința noastră este viața noastră!» – prin care refuza să se lepede de credință în fața numeroaselor ispitiri. „Istoria Bisericii Greco-Catolice, la revenirea ei la viață, după anii 1990, la reînvierea prorocită în Memoriile Cardinalului, își urmează cursul! – a afirmat Episcopul de Cluj-Gherla; noi, avem datoria să rămânem în adevăr cu credință!”
După Sf. Liturghie, pr. ierom. Ioan Laurian Daboc, Protoegumen al Ordinului Sfântului Vasile cel Mare din România, a menționat că Ordinul Sfântului Vasile cel Mare nu a recuperat nici una dintre mănăstirile pe care le-a avut în 1948, mănăstiri cu tradiție de mari pelerinaje, la Nicula, Bixad, Moisei… A spus: „Sigur, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, în locul acestor mănăstiri, am construit altele, locuri de pelerinaj și de rugăciune pentru credincioșii greco-catolici: la Molișet, Prilog – în apropiere de Bixad și această Mănăstire Sfânta Cruce, aici, aproape de Mănăstirea Nicula. Este un loc frumos de rugăciune această mănăstire, situată aproape de primul sediu al Episcopului nostru și mai târziu Cardinal Iuliu Hossu.”
Reamintind faptul că din 1936, Episcopul Iuliu Hossu a încredințat mănăstirea Nicula Ordinului Sfântului Vasile cel Mare, Preasfinția Sa a oferit pr. Laurian, în dar, o icoană a Sfintei Fecioare Maria realizată după modelul icoanei făcătoare de minuni de la Nicula. Programul acestei ediții a Pelerinajului la Mintiu Gherlii, la fel ca în anii precedenți, s-a încheiat cu o generoasă agapă fraternă oferită tuturor de către călugării bazilieni împreună cu comunitatea greco-catolică locală.