Papa Francisc: Ceea ce posed cu adevărat este ceea ce știu să dăruiesc
07.11.2018, Vatican (Catholica) - Ceea ce ne face bogați nu sunt bunurile ci iubirea, a spus Papa Francisc astăzi, explicând Porunca a VII-a, „Să nu furi”. A avertizat că de la iubirea față de bani și foamea de a poseda se ajunge la vanitate, orgoliu și mândrie. „‘Să nu furi’ înseamnă: iubește cu bunurile tale, profită de mijloacele tale pentru a iubi cum poți. Atunci viața ta devine bună și posesia devine cu adevărat un dar. Pentru că viața nu este timpul pentru a poseda ci pentru a iubi.”
Continuând seria de cateheze asupra Poruncilor, Sfântul Părinte s-a oprit la a VII-a Poruncă, pornind însă de la „destinația universală a bunurilor”, concept pe care l-a explicat folosindu-se de Catehismul Bisericii Catolice. Astfel, în timp ce Biserica nu neagă dreptul individului la a deține anumite bunuri, subliniază că ele nu pot fi pot fi folosite egoist, ignorându-i pe ceilalți. „Nimeni nu este stăpân absolut al bunurilor: este un administrator al bunurilor”, a spus Papa. „Posesia este o responsabilitate: ‘Dar eu sunt bogat în toate…’ – aceasta este o responsabilitate pe care tu o ai. Și orice bun sustras de la logica Providenței lui Dumnezeu este trădat, este trădat în sensul său cel mai profund. Ceea ce posed cu adevărat este ceea ce știu să dăruiesc.”
Constatând că în lume nu lipsesc resursele, a spus că totuși atâția oameni trăiesc „într-o lipsă scandaloasă”. „Dacă pe pământ există foamea nu este pentru că lipsește mâncarea! Dimpotrivă, pentru exigențele pieței se ajunge uneori să fie distrusă, se aruncă. Ceea ce lipsește un antreprenoriat liber și clarvăzător, care să asigure o producție adecvată, și o organizare solidă, care să asigure o distribuire egală.” Și a citat din Catehism: „În folosirea bunurilor, omul nu trebuie niciodată să considere lucrurile exterioare pe care le posedă în mod legitim ca fiind numai ale lui, ci ca fiind și comune, în sensul că trebuie să îi fie de folos nu numai lui, ci și altora”.
„Dacă eu știu să dăruiesc, sunt deschis, atunci sunt bogat nu numai în ceea ce posed, ci și în generozitate, generozitate și ca o obligație de a da bogăția, pentru ca toți să fie părtași de ea”, a mai spus Pontiful. „De fapt, dacă nu reușesc să dăruiesc ceva este pentru că acel lucru mă posedă, are putere asupra mea și îi sunt sclav. Posesia bunurilor este o ocazie pentru a le înmulți cu creativitate și a le folosi cu generozitate și astfel a crește în caritate și în libertate.” Și a dat exemplul lui Cristos, care, „deși era Dumnezeu, ‘nu a considerat un beneficiu propriu că este egal cu Dumnezeu, ci s-a despuiat pe sine’ și ne-a îmbogățit cu sărăcia Sa”.