Prezentarea volumului Deliberatio (comunicat)

24.11.2018, Timișoara (Catholica) - Marți, 27 noiembrie 2018 începând cu orele 11.00 va avea loc în sala mare a casei Adam-Müller-Guttenbrunn din Timișoara, str. Gh. Lazăr 10-12 prezentarea ediției-facsimil a lucrării Deliberatio Gerardi Moresenae Aecclesiae episcopi supra hymnum trium puerorum ad Isingrimum liberalem, redactată, după cum însuși titlul o spune, de către Sfântul Gerhard († 1046), primul Episcop de Cenad, martir al credinței creștine. Anul apariției lucrării, în original, este, cu aproximație, 1040. O copie realizată pe la 1070 a ajuns, în decursul veacurilor, să fie păstrată la Bayerische Staatsbibliothek München (Biblioteca de Stat a Bavariei). Manifestarea se va deschide la ora 11.00 cu salutul Excelenței Sale József Csaba Pál, Episcop diecezan de Timișoara. În continuare vor avea loc mai multe comunicări științifice legate de Sf. Gerhard și de opera sa, invitați fiind ddr. Doina Hendre-Biro, fosta directoare a Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia și dr. Claudiu Teodor Arieșan, conferențiar în cadrul Universității de Vest din Timișoara. Excelența Sa dr. h. c. Martin Roos, Episcop emerit, inițiatorul și coordonatorul editării acestui facsimil, va avea, la rândul său, două intervenții cu caracter introductiv-științific. În același timp, în holul casei Adam-Müller-Guttenbrunn va fi prezentată o mică expoziție tematică, formată din trei secțiuni, cuprinzând trei vitrine cu rol ilustrativ, în care vor fi expuse lucrări legate de viața și activitatea Sf. Gerhard, de opera sa Deliberatio și cu privire la istoria diecezei noastre, timișorene.
Grație deschiderii dovedite de Biblioteca Bavareză de Stat din München și posibilităților tehnice actuale, cele trei Dieceze surori, de Szeged-Csanád (Seghedin-Cenad), de Timișoara și de Zrenjanin (Becicherecul Mare), care cu toate au apărut și își trag seva din vechea Dieceză de Cenad, au reușit realizarea și editarea prezentei ediții-facsimil, completă, prima de acest fel de la apariția operei, în veacul al XI-lea. Volumul, o nestemată și din punct de vedere bibliofil, este prezentat cu această ocazie și adus în atenția publicului larg, dar și a medieviștilor, lingviștilor, teologilor, opera fiind redată și pe această cale istoriografiei bănățene. Ediția a fost realizată în atelierul manufacturii Pytheas din Budapesta. Ea cuprinde inclusiv adnotările marginale realizate în decursul timpului pe manuscris, purtând și ștampilele și etichetele aplicate de bibliotecile păstrătoare peste veacuri. Tirajul este redus, el cuprinde 135 de exemplare, dintre care treizeci și cinci de bucăți sunt legate în piele, iar celelalte au coperta cartonată. „Deliberatio” – căci așa se numește opera lui Gerhard – se bucură până azi, atât în cercurile științifice, cât și cele spirituale și culturale, de un interes crescând, stârnind preocupările oamenilor de știință din cele mai diferite domenii, mai ales prin caracterul său unic în acest colț al Europei.
Manifestarea se va bucura și de un intermezzo muzical, coordonat de către domnul prof. univ. dr. Johann Fernbach, președintele Forumului Democrat al Germanilor din Banat. Din programul muzical vor face parte lucrări precum: Johann Sebastian Bach – Andante für Violine, Solo, interpretat de Anna-Maria Cristina Popan (vioară), Johann Sebastian Bach – Choral : Jesus bleibet meine Freude, interpretat de Melitta Neag (pian) și Heinrich Weidt – Abendlied – Opus 14, interpretat vocal de Simona Negru – Sopran și acompaniată la pian de Melitta Neag. (Biroul de presă al Diecezei de Timișoara – Sipos Eniko)