Cateheze despre sfințenie la Catedrala din Cluj în Postul Paștelui

09.03.2019, Cluj (Catholica) - Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla organizează, la Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca (b-dul Eroilor, nr. 10), în fiecare miercuri și vineri din perioada 13 martie – 12 aprilie 2019 a Postului Paștelui, un program de cateheze pe baza exortației apostolice „Gaudete et exsultate” a Sfântului Părinte Francisc, despre chemarea la sfințenie în lumea contemporană.
În fiecare după-amiază de miercuri și vineri, în Catedrala clujeană programul va începe la ora 17.00 cu rugăciunea Calea Crucii, urmată, de la ora 18.00, de Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte Sfințite, după care, de la ora 19.15, vor urma expunerile despre cea de-a treia exortație apostolică a Papei Francisc. Deschiderea o va face în 13 martie PS Florentin Crihălmeanu, cu o prezentare generală a exortației, urmând pe 15 și pe 20 martie catehezele „Chemarea la sfințenie” (pr. Anton Crișan, vicar cu persoanele consacrate și grupurile de rugăciune) și „Doi dușmani subtili ai sfințeniei” (pr. Florin Bozântan, consilier teologic). În 22 și 27 martie va fi în două părți cateheza „În lumina Învățătorului”, pr. Ioan Mătieș, vicar cu laicii, comentând primele patru fericiri, iar pr. Avram Daniel, consilier mass-media, ultimele patru.
Vor urma în 29 martie cateheza „Marea regulă de comportament” (pr. Traian Radu Coste-Deak, vicar judecătoresc); în 3 aprilie „Caracteristici ale sfințeniei în lumea actuală” (pr. Călin Sechelea, consilier pentru familie și viață); în 5 aprilie „Lupta și vigilența” (pr. Titus Sas, consilier cu cateheza); și în 10 aprilie „Discernământul” (pr. Marius Cerghizan, vicar cu preoții). În fine, ultimul moment în ciclul catehetic este programat pe vineri, 12 aprilie, când încheierea și concluziile vor fi formulate de pr. Călin Bot, Vicar general.
Din primele rânduri ale documentului semnat la 19 martie 2018, Sfântul Părinte vorbește despre chemarea la sfințenie adresată tuturor: „«Bucurați-vă și tresăltați de veselie» le spune Isus celor care sunt persecutați sau umiliți din cauza sa. Domnul cere totul și ceea ce oferă este viața adevărată, fericirea pentru care am fost creați. El ne vrea sfinți și nu se așteaptă să ne mulțumim cu o existență mediocră (…) Pentru că Domnul ne-a ales pe fiecare dintre noi «ca să fim sfinți și neprihăniți în fața lui în iubire».”