În Eritreea, statul confiscă unitățile medicale ale Bisericii
10.07.2019, Asmara (Catholica) - În timp ce guvernul Eritreii continuă să confiște și să închidă centrele catolice de asistență medicală din întreaga țară, Biserica a denunțat intimidarea folosită în acest proces de naționalizare. Acțiunea guvernului a început în iunie, iar până în 9 iulie au fost închise 29 de spitale catolice, centre de sănătate și clinici. Agenția Fides a informat că un grup de călugărițe care conduceau o unitate sanitară din sudul Eritreii au fost rugate să își părăsească reședința pe 4 iulie, iar în Zager, la aproximativ 32 km nord de Asmara, poliția le-a forțat pe surori să plece și au sigilat ușile pe 5 iulie.
„Deși Episcopii catolici și-au exprimat opoziția față de această măsură, nu au primit încă nici un răspuns din partea autorităților de stat”, se citește într-o declarație recentă a Bisericii Catolice din Eritreea. „În timp ce în anumite locații s-a recurs la forță, în alte centre personalului i s-a ordonat să nu stea în cale, clădirile au fost sigilate, iar personalul pus într-o situație în care nu poate să îngrijească pacienții. Cuvinte de amenințare au fost rostite în diferite centre de sănătate.” Episcopii țării au încadrat problema ca una de libertate religioasă, spunând: „Este convingerea noastră fermă că, odată cu confiscarea recentă a clinicilor noastre, a fost încălcat un drept specific al religiei noastre, care spune ‘iubiți-i pe semeni și faceți-le bine’. Orice măsură care ne împiedică să ne îndeplinim obligațiile care ne vin din porunca supremă a iubirii fraterne este și rămâne o încălcare a dreptului fundamental la libertate religioasă.”
Asociația caritabilă Kirche in Not spune conform unei surse din Biserica Catolică din Eritreea că „personalul din unele clinici a refuzat să predea cheile, astfel că soldații au spart intrările”. Arhiepiscopul Menghesteab Tesfamariam de Asmara le-a cerut credincioșilor Bisericii să țină Postul Apostolilor, care durează până pe 11 iulie, ca răspuns la naționalizarea instituțiilor de sănătate. O scrisoare din partea Bisericii către ministerul sănătății, după confiscări, afirmă: „guvernul poate spune că nu dorește serviciile Bisericii, dar să ceară să le dețină nu este corect”. Se mai spune că serviciile sociale ale Bisericii nu pot fi caracterizate ca fiind o formă de opoziție față de guvern.
Eritreea este un stat cu un partid unic, cu dese încălcări ale drepturilor omului. Se crede că sechestrările de clădiri vin ca replică la decizia Bisericii de a cere reforme pentru reducerea emigrației. Episcopii au făcut de asemenea apel pentru reconciliere națională. Sechestrarea proprietăților bisericești nu este însă nouă. Un decret din 1995 care limitează proiectele sociale a fost folosit intermitent pentru a confisca sau închide servicii ale Bisericii. În iulie 2018, un preot catolic eritreean, care ajuta imigranți și refugiați din Italia, a declarat pentru EWTN că autoritățile au închis recent opt clinici medicale gratuite conduse de catolici. Autoritățile au susținut că clinicile Bisericii nu erau necesare, datorită prezenței clinicilor de stat.