Vincent Lambert a murit, prin înfometare
11.07.2019, Vatican (Catholica) - A murit Vincent Lambert, bărbatul francez tetraplegic de mai bine de zece ani, devenit – în Franța – un simbol al luptei împotriva eutanasiei, chiar și atunci când nu este efectuată printr-o injecție letală, ci prin suspendarea tratamentului și a alimentației. Știrea morții a fost dată de familie, joi dimineață. În urma ultimei decizii a tribunalului, începând de miercuri, 3 iulie a.c., medicii au suspendat tratamentul și alimentația pacientului.
„Am aflat cu durere vestea morții lui Vincent Lambert. Ne rugăm pentru ca Domnul să îl primească în Casa Sa și ne exprimăm apropierea față de cei dragi lui și față de cei care, până în ultimul moment, s-au implicat pentru a-i acorda asistență cu iubire și dăruire. Amintim și repetăm ceea ce a spus Sfântul Părinte exprimându-se în legătură cu această dureroasă situație: Dumnezeu este unicul stăpân al vieții, de la începutul și până la sfârșitul ei natural, și este datoria noastră să o păzim întotdeauna și să nu cedăm în fața unei culturi a rebutului”. Astfel a declarat joi, 11 iulie a.c., Alessandro Gisotti, directorul „ad interim” al Sălii de Presă a Sfântului Scaun, în ziua trecerii la Casa Tatălui a pacientului francez Vincent Lambert.
La final, Franța a decis să nu ia în considerație apelul Comitetului Națiunilor Unite pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, care a cerut un timp de șase luni în vederea examinării cazului pacientului Convenția privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități – care a fost a fost ratificată de Franța, fără a fi însă obligatorie pentru statul francez – la articolul 25 afirmă necesitatea de „a lua toate măsurile adecvate pentru a asigura accesul persoanelor cu dizabilități la serviciile de sănătate care acordă atenție problemelor specifice de gen, inclusiv refacerea stării de sănătate”. Documentul prevede furnizarea persoanelor cu dizabilități a aceleiași game de servicii, la același nivel de calitate și standard de îngrijire, și programe medicale gratuite ori la prețuri accesibile, precum cele furnizate celorlalte persoane, inclusiv servicii de reabilitare.
Părinții lui Vincent au acuzat autoritățile de uciderea unei persoane cu handicap dar care nu se afla în stare terminală, decizia întreruperii alimentării și a hidratării fiind definită de ei drept eutanasie, act interzis în Franța. Suferința părinților lui Vincent, care au asistat la moartea programată a fiului lor, este și mai acută în contextul criticilor și al jignirilor care au redus afecțiunea lor de părinți la două cuvinte descalificatoare: „catolici tradiționaliști”. (Anca Mărtinaș pentru Vatican News România)