Cardinalul Ouellet: Nu sunt împotriva la viri probati, ci sceptic
03.10.2019, Vatican (Catholica) - „Nu sunt împotrivă, ci sunt sceptic”. Cardinalul Marc Ouellet și-a declarat public poziția cu privire la problema care, de multe luni, aprinde dezbaterea în jurul Sinodului despre Amazonia care se va ține în Vatican de la 6 la 27 octombrie. Adică aceea a „viri probati”, hirotonirea bărbaților căsătoriți de o anumită vârstă și cu credință dovedită care să poată distribui Sacramentele. O posibilitate prevăzută deja în Biserica antică și care a fost discutată în Sinodul din 2005, dar care acum, din diferite părți, este interpretată ca preludiu pentru abolirea celibatului.
Un risc probabil de temut și pentru Cardinalul Ouellet, prefect al Congregației pentru Episcopi și președinte al Comisiei Pontificale pentru America Latină, care la patru zile de la deschiderea adunării sinodale a publicat o carte, „Prieteni ai mirelui” (editată de Cantagalli), pentru a aprofunda „o viziune reînnoită a celibatului sacerdotal”. Opera Cardinalului canadian, „ratzingerian de fier” și „conservator deschis” așa cum este cunoscut în Curie, nu vrea să fie un atac la Sinod nici un mod pentru a influența discuțiile părinților. Cel puțin așa a asigurat el luni, în timpul prezentării volumului în Sala Marconi din Palatul Pius.
Cardinalul Ouellet a rămas ferm pe pozițiile sale: „Nu cred că pentru a avea o față amazoniană, Biserica are nevoie de preoția căsătorită”, dar folosește tonuri conciliante cu privire la dezbaterea care va avea loc în mod inevitabil în aulă cu privire la tem: „Până la urmă Duhul Sfânt este cel care conduce lucrările.” Desigur se distanțează de unii colegi Episcopi și Cardinali care, recent, au publicat documente de opt pagini împotriva presupuselor „erori teologice grave și erezii” conținute în Instrumentum laboris. Aceiași care au lansat „o cruciadă de post și rugăciune” de la începutul până la sfârșitul adunării pentru a evita derive în Biserică. „Las altora libertatea de a se exprima. Eu am exprimat punctul meu de vedere. Sunt încrezător pentru că Papa este succesorul lui Petru și un om de discernământ, precum și de mare mărturie. Deci, eu drept colaborator al său, încerc să fac tot ce pot mai bun.”
Pentru prelat este „prea repede” pentru a spune dacă vor fi diviziuni în cazul în care propunerea lui „viri probati” ar fi aprobată de majoritatea de 2/3 a părinților votanți, deci pusă negru pe alb într-o exortație apostolică a Pontifului devenind Magisteriu al Bisericii. „Nu pot să anticipez acum un răspuns, este prea repede. Trebuie trăit evenimentul, trebuie urmată reflecția. Sunt toți Episcopii din Amazonia și alți invitați. Ne vor face să conștientizăm condițiile culturale și ecleziale din acest teritoriu imens, toate problematicile ecologice, protejarea populațiilor și a problemelor antropologice fundamentale. Cred că va fi un schimb pozitiv și bogat.”
„Acest eveniment a fost convocat de Sfântul Părinte în lumina spiritului și a rugăciunii. Să nu uitați, Duhul Sfânt este cel care conduce lucrările”, afirmă clar Cardinalul. Sinodul, adaugă el, este „un exercițiu spiritual de mare însemnătate” și, tocmai pentru aceasta, „trebuie să fie condus cu deschidere a inimii, fără prejudecăți care închid înainte de a începe să auzim ce au de spus episcopii care sunt acolo”. În plus, problema cu viri probati pentru conducătorul Dicasterului este „o ipoteză foarte, foarte, secundară. Problemele esențiale sunt altele”. Totuși, unii Episcopi din diferitele vicariate din „cuenca” Amazonicas nu gândesc așa; ba chiar mulți vorbesc despre o adevărată „necesitate” considerând că există comunități indigene, la care cu greu se poate ajunge după multe ore (sau, chiar, după zile) de călătorie în canoe, care primesc Euharistia o dată la fiecare două luni.
Pentru Cardinalul Oullet sunt clare aceste situații, însă consideră oricum „contraproductiv pentru evanghelizare a introduce alternative” care să poată pune la îndoială „puterea evanghelizatoare a celibatului”. Care „nu este o dogmă”, afirmă el, „ci o legătură foarte strânsă, foarte intimă, cu Cristos atât pentru Episcop cât și pentru preot”. Cât privește cazul specific din Amazonia, ea „a fost evanghelizată 80% de comunități călugărești, preoți, grupuri de consacrați”, afirmă Cardinalul. „Dacă vocațiile sunt în scădere, dacă nu mai avem preoți pentru a-i trimite, trebuie găsită o alternativă. Nu sunt împotriva la viri probati, ci sunt sceptic. În Amazonia lipsesc cateheții, nu au nici măcar diaconi. Să înceapă de la alte lucruri înainte de a se gândi că pentru comunitățile îndepărtate sunt necesari viri probati. Trebuie luat act de condițiile concrete ale fiecărui loc și a dezvolta o evanghelizare inculturată pentru ca indigenii să se simtă parte din comunitate. Dar nu cred că preoția căsătorită este o soluție.” (material Vatican Insider tradus de pr. Mihai Pătrașcu pentru InfoSapientia.ro)
Nu e nevoie de viri probati ci de anularea celibatului obligatoriu pentru preotii romano-catolici. Simplu si clar se spune ca e o traditie prea veche ca sa fie desfiintata, dar inaintea ei a fost o traditie si mai veche, conform careia preotii se puteau casatori. Ce a legat un om sau mai multi, altii pot dezlega; asta daca vor sa mai aiba preoti si sa nu mai aiba atatea scandaluri in Biserica. Nodul care nu se poate dezlega trebuie taiat dintr-o lovitura, cum a facut Alexandru Macedon. Cei care au alta orientare sexuala decat cea admisa de Biserica trebuie sa renunte la preotie sau calugarie, spre binele lor si a Bisericii. Simplu si clar.