Papa Francisc către tinerii japonezi: Esențial este pentru cine trăiesc, nu ce dețin
25.11.2019, Tokyo (Catholica) - Nu ceea ce dețin ci cu cine împart și „pentru cine trăiesc” – Papa Francisc i-a îndemnat pe tinerii japonezi să își pună această întrebare crucială pentru a nu trăi asemenea unor „zombi” în societăți bogate dar sclave ale singurătății. Sfântul Părinte i-a îndemnat cu intensitate pe tinerii japonezi să învețe să se dăruiască și să îi primească pe cei care caută refugiu. Întâlnirea Suveranului Pontif cu tinerii a avut loc luni, 25 noiembrie, cu începere de la ora locală 11.45, în Catedrala Sfânta Maria din capitala Japoniei, Tokyo.
Nu este o utopie: este posibilă construirea unui viitor bazat pe cultura fraternității, în care diversitatea este o bogăție, fără a recurge la forme de ostilitate și agresiune. Calea este cea a dăruirii, pentru că, a spus Papa Francisc – „avem nevoie de Dumnezeu și de alții”, neputând doar „să ne oglindim”, să privim numai la sine. Misiunea dăruirii de sine a fost încredințată de Papa Francisc tinerilor japonezi în cadrul călătoriei apostolice pe care o efectuează în Țara Soarelui Răsare. Pontiful a fost întâmpinat cu cântece pline de bucurie, în Catedrala Sfânta Maria din Tokyo, de circa 900 de tineri japonezi care i-au pregătit o adevărată sărbătoare, în cadrul căreia i-a fost dăruit un kimono scurt având imprimată imaginea sa și o floare de cireș.
Discursul Papei Francisc a fost formulat ca răspuns la mărturiile și întrebările a trei tineri. Prima întrebare s-a referit la modalitatea în care tinerii pot să îl întâlnească pe Dumnezeu într-o societate care se concentrează pe productivitate și competitivitate. S-a oprit asupra cadrului societăților actuale, deosebit de dezvoltate în exterior, însă cu o vitalitate stinsă, în care se respiră o atmosferă plictisită. „Există oameni care uită să râdă”, a spus Pontiful, referindu-se la numeroase persoane care, lăsându-se prinse de vârtejul vieții, ajung să nu mai cunoască sensul uimirii și să trăiască asemenea unor „zombi” ale căror inimi au încetat să bată din cauza incapacității de a celebra viața cu alții.
„Câtă persoane din lume nu sunt oare bogate din punct de vedere material dar trăiesc ca sclave, într-o singurătate fără egal. Mă gândesc la singurătatea pe care o trăiesc numeroase persoane, tineri și adulți, din societățile noastre pline de prosperitate dar deseori anonime.” Pornind de la această reflecție, Pontiful a îndemnat la combaterea sărăciei spirituale despre care Maica Tereza spunea că este cea mai teribilă. „Singurătatea este senzația de a nu fi iubiți”, a continuat Papa Francisc, cerându-le tinerilor o categorică schimbare a priorităților, ce implică „recunoașterea faptului că lucrul cel mai important nu este ceea ce dețin sau ceea ce pot să cumpăr, ci cu cine pot împărți ceea ce am. Este important să ne concentrăm și să ne întrebăm de ce trăim ci pentru cine trăim.”
„Lucrurile sunt importante”, a continuat Pontiful, „dar persoanele sunt indispensabile; fără acestea ne dezumanizăm, pierdem chipul, numele și devenim un obiect în plus; poate cel mai de valoare dintre toate, dar totuși un obiect”. Misiunea pe care Papa Francisc le-a încredințat-o tinerilor este de a oferi lumii mărturia că existăm pentru Dumnezeu și pentru ceilalți: „Dați mărturie că prietenia socială, prietenia dintre voi este posibilă. Speranța într-un viitor bazat pe cultura întâlnirii, a acceptării, a fraternității și a respectului pentru demnitatea fiecărei persoane, în special față de cei care au mai mare nevoie de iubire și înțelegere. Fără a agresa sau a disprețui, ci învățând să descoperim ceea ce are de preț celălalt.” (Anca Mărtinaș pentru Vatican News Romania)