Papa s-a întâlnit cu victimele triplului dezastru din Japonia
25.11.2019, Tokyo (Catholica) - Luni, într-o întâlnire cu persoanele afectate de „triplul dezastru japonez” din 2011, Papa Francisc a criticat indiferența societății față de suferințele celorlalți. A spus că trebuie luate decizii cu privire la utilizarea resurselor naturale și a surselor viitoare de energie și a subliniat alte probleme majore, precum războaiele, refugiații, alimentele, disparitățile economice și provocările ridicate de mediu.
Triplul dezastru, a amintit Papa, se referă la cutremurul, tsunami și incidentul nuclear, „care au lovit nu numai prefecturile Iwate, Miyagi și Fukushima, ci toată Japonia și locuitorii săi”. „Nimeni nu se ‘reconstruiește’ singur”, a spus el. „Nimeni nu poate reîncepe singur. Este esențial a găsi o mână prietenă, o mână fraternă, în măsură să ajute la ridicarea nu numai a orașului, ci și a privirii și a speranței. […] Japonia a demonstrat cum poate un popor să se unească în solidaritate, răbdare, perseverență și rezistență. Drumul pentru o recuperare deplină poate să fie încă lung, dar este mereu posibil dacă se poate baza pe sufletul acestor oameni capabili să se mobilizeze pentru a se ajuta reciproc. […] Vă invit să mergeți înainte în fiecare zi, puțin câte puțin, pentru a construi viitorul bazat pe solidaritatea și angajarea reciprocă, pentru voi, pentru copiii și nepoții voștri și pentru generațiile viitoare.”
Sfântul Părinte s-a întâlnit cu circa 300 de persoane afectate de triplul dezastru, când un cutremur major și tsunami ce a urmat, pe 11 martie 2011, a dus la incidentul de la centrala nucleară. Se estimează că 19.000 de persoane au murit și 150.000 au trebuit să își părăsească locuințele. A fost cel mai grav accident nuclear după Cernobîl (1986). „Până când legăturile sociale nu vor fi restabilite în comunitățile locale și persoanele vor avea din nou o viață sigură și stabilă, accidentul de la Fukushima nu va fi complet rezolvat. Aceasta implică, în același timp, preocuparea datorită prelungirii folosirii energiei nucleare, motiv pentru care au cerut abolirea centralelor nucleare.”
Pontiful și-a încheiat discursul spunând: „Iubiți frați, în lucrarea continuă de recuperare și reconstruire după triplul dezastru, multe mâini trebuie să se prindă și multe inimi trebuie să fie unite ca și cum ar fi una. În acest mod, cei care au suferit vor primi sprijin și vor ști că nu au fost uitați. Vor ști că multe persoane, activ și eficient, împărtășesc durerea lor și vor continua să întindă o mână fraternă pentru a ajuta. Încă o dată, lăudăm și le mulțumim tuturor celor care, cu simplitate, au încercat să ușureze povara victimelor. Fie ca această compasiune să fie drumul care să permită tuturor să găsească speranță, stabilitate și siguranță pentru viitor.”