IPS Aurel Percă: Misterul pascal

18.03.2020, București (Catholica) - La Editura Sapientia din Iași a apărut recent cartea Misterul pascal, scrisă de Aurel Percă, Arhiepiscop mitropolit de București. Cartea apare în colecția „Tratate de teologie”, în formatul 14×20, are 217 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țara la prețul de 20 lei. Iată fragmente din prezentarea făcută chiar de autor.
Această carte s-a născut din pasiunea unui părinte profesor de la Seminarul Teologic „Sfântul Iosif” din Iași pentru „noutatea” adusă de Conciliul Vatican II în Biserică și în modul de predare a disciplinelor teologice. Este vorba despre pr. Ioan Ciuraru (1940-1996), „un apostol neobosit al lui Cristos”, cum este caracterizat într-o lucrare a pr. prof. Fabian Doboș (2011), chemat mai devreme de Domnul ca să contemple frumusețea cerului. În perioada dinainte de anul 1989, pr. Ioan Ciuraru s-a dăruit trup și suflet tipăririi multor cărți, cu mijloace foarte simple (doar cu ajutorul unor mașini de scris manuale și apoi electrice și al unui copiator cu matrițe, permis în multiplicarea cursurilor pentru uzul seminariștilor), dar în același timp era și foarte înflăcărat pentru noutățile din domeniul științelor teologice, al căror suflet, așa cum spunea în anii în care l-am avut ca profesor (1973-1979), este „misterul pascal”. În această cheie a încercat să predea Teologie liturgică și să propună meditațiile din capela Seminarului, când avea și misiunea de director spiritual.
Atunci când profesorul nostru vorbea de „misterul pascal”, părea cu totul transfigurat și transmitea o adevărată pasiune pentru a înțelege mai bine „secretul” mântuirii: „Misterul pascal este în centrul întregii opere de mântuire, pe care Biserica are misiunea de a-l face cunoscut oamenilor, pentru ca, după voința lui Dumnezeu, «toți să se mântuiască și să ajungă la cunoașterea adevărului»” (1Tim 2,4). Categoria „mister pascal” este una dintre fericitele recuperări ale mișcării liturgice din secolul trecut; ea apare chiar de la început și în repetate rânduri în documentele Conciliului Vatican II. Constituția liturgică Sacrosanctum Concilium o pune drept bază a reflecției sale teologice asupra liturgiei. Semnificația misterului pascal, a Paștelui, nu se referă numai la învierea lui Cristos, ci cuprinde momentele pătimirii, morții, învierii și înălțării la cer a lui Cristos.
Am început să caut material pentru această lucrare printre puținele cărți noi ale bibliotecii Seminarului: citeam tot ceea purta „amprenta” Conciliului și luam notițe, fără a avea un plan precis de lucru, pentru că la acea vreme nu eram încă inițiați în elaborarea lucrărilor după normele metodologiei. Timpul trecea și părintele profesor mă tot întreba în ce fază sunt cu lucrarea; știu că, la un moment dat, am renunțat să mai lucrez la ea, deoarece nu reușeam să am o bibliografie suficientă și nici o schemă pentru prezentarea acestei teme de la înălțimea importanței care i se acorda în lumea teologiei catolice.
Deblocarea a venit în momentul în care am avut la dispoziție câteva cărți ce m-au introdus mai profund în „misterul pascal”: o lucrare a lui Loius Bouyer (Le mystère pascal, Le Cerf, Paris, 1947, reeditată în 1967) și trei cărți publicate de Theodule Rey Mermet: Pour une redécouverte de la Foi (vol. 1, Paris, 1976), Vivre la Foi dans les sacrements (vol. 2, 1977) și Vivre la Foi avec le Concile Vatican II (vol. 3, 1979). Citirea acestor cărți m-a încurajat și am găsit un „fir roșu” care să mă călăuzească în reluarea lucrării, de care totul timpul eram întrebat în ce stadiu se află. Un impuls hotărâtor în accelerarea elaborării lucrării a venit în ultimul an de seminar, înainte de primirea diaconatului (7 aprilie 1979), când mi-am zis că trebuie să încoronez pregătirea la Sfânta Preoție cu această lucrare. Tot materialul a fost redactat și scris de mână, urmând să se găsească cineva pentru dactilografierea directă pe matrițe, pentru a fi multiplicat la renumita „Cocârlă”, așa cum era numită „mica tipografie” improvizată de pr. prof. Ioan Ciuraru.
Aceasta este geneza prezentei lucrări, pe care am voit să o reeditez cu ocazia aniversării a 40 de la hirotonirea mea preoțească (29 iunie 1979), cartea apărând la un an după această dată, în formă multiplicată pe bază de matrițe (iulie 1980). Cartea a apărut dintr-o „pasiune” a unui profesor pentru „misterul pascal”, transmisă unui seminarist ce a fost „contaminat” de această pasiune, care la rândul său a încercat să ofere o „lectură actualizată” a acestui mister preoților și seminariștilor, ca material pentru predică și cateheză. Desigur, după 40 de ani, s-au schimbat multe în ceea ce privește modul de a propune disciplinele teologice, s-a îmbogățit și biblioteca Seminarului, au apărut multe cărți, articole și studii despre „misterul pascal”; accesul la internet oferă multe surse de informare și documentare, iar lucrările la care sunt solicitați seminariștii actualmente apar în condiții grafice deosebite datorită revoluției tehnologice.
Recunoștința mea se îndreptă spre regretatul profesor preot Ioan Ciuraru, care mi-a insuflat această „pasiune” pentru misterul pascal și pentru încurajarea permanentă dată pe parcursul a doi ani, pentru a aduce o noutate în literatura teologică locală dinainte de anul 1989, anul schimbării regimului totalitarist. Profesorul meu obișnuia să spună că „orice carte bună este o armă albă în lupta vieții”. Și sper să fi fost astfel de-a lungul anilor și această modestă lucrare. Mulțumesc Editurii Sapientia pentru bunăvoința de a reedita și publica această carte, care apare în forma sa inițială în ceea ce privește conținutul, fără intervenții deosebite la materialul bibliografic indicat sporadic, singurele intervenții fiind cele de împărțire a conținutului pe capitole.
„Misterul pascal” este de actualitate în liturgie și teologie, și face parte din limbajul obișnuit al Bisericii. A intrat în uz la începutul secolului al XX-lea pentru a explica sensul celebrării sacramentelor, în special al liturgiei duminicale. Apoi a dobândit o semnificație centrală pentru doctrina și viața creștină odată cu Conciliul Vatican II. Și sper ca această readucere la zi a cărții scrisă în anul 1979 și publicată în anul 1980 să se bucure încă de interesul cititorilor.