Papa Francisc: Fericiți cei milostivi
18.03.2020, Vatican (Catholica) - Toți greșim, a spus Papa Francisc astăzi. Nici unul nu este mamă sau tată, frate sau soră așa cum ar trebui să fie. „Știm că și noi am făcut răul, lipsește mereu ceva binelui pe care ar fi trebuit să îl facem”, a explicat Pontiful la audiența generală de miercuri, punctând apoi: „Însă tocmai această sărăcie a noastră devine forța pentru a ierta! […] Fiecare trebuie să își amintească de faptul că are nevoie să ierte, că are nevoie de iertare, că are nevoie de răbdare; acesta este secretul milostivirii: iertând suntem iertați.”
Pontiful a dedicat noua audiență generală, a șasea în seria actuală, Fericirii care spune astfel: „Fericiți cei milostivi, pentru că ei vor afla milostivire” (Mt 5,7). Această Fericire, a spus el, are „o particularitate: este singura în care cauza și rodul fericirii coincid, milostivirea.” Sfântul Părinte a explicat că milostivirea este o temă e apare des în Evanghelie. „Și cum ar putea să fie altminteri? Milostivirea este însăși inima lui Dumnezeu!” A evocat și rugăciunea Tatăl nostru, unde spunem: „Și ne iartă nouă greșelile noastre precum și noi iertăm greșiților noștri” (Mt 6,12).
Explicând de unde se naște milostivirea noastră, Papa a spus: „Cu cât se primește mai mult iubirea Tatălui, cu atât mai mult se iubește. Milostivirea nu este o dimensiune printre altele, ci este centrul vieții creștine: nu există creștinism fără milostivire. Dacă tot creștinismul nostru nu ne duce la milostivire, am greșit drumul, pentru că milostivirea este singura țintă adevărată a oricărui drum spiritual. Ea este unul din roadele cele mai frumoase ale carității.” Audiența generală s-a desfășurat ca săptămâna trecută, din Biblioteca Palatului Apostolic.
La final Pontiful a amintit că tema milostivirii a abordat-o încă de la primul Angelus. „Și aceasta a rămas foarte imprimată în mine, ca un mesaj pe care ca Papă trebuia să îl dau mereu, un mesaj care trebuie să fie de toate zilele: milostivirea. […] Milostivirea lui Dumnezeu este eliberarea noastră și fericirea noastră. Noi trăim din milostivire și nu ne putem permite să stăm fără milostivire: este aerul de respirat. Suntem prea săraci pentru a pune condițiile, avem nevoie să iertăm, pentru că avem nevoie să fim iertați. Mulțumesc!”