Liderii catolici englezi salută reluarea Liturghiilor cu public
23.06.2020, Londra (Catholica) - Un Cardinal englez a salutat marți decizia guvernului de a permite reluarea Liturghiilor publice din 4 iulie. Cardinalul Vincent Nichols, președintele Conferinței Episcopilor din Anglia și Țara Galilor, și-a exprimat încântarea privitor la anunțul din 23 iunie, făcut de premierul Boris Johnson. Acesta a spus Parlamentului: „Știu că mulți au deplâns închiderea lăcașurilor de cult. Anul acesta Paștele creștin, cel evreiesc și Eid-ul musulman au avut loc în timpul perioadei de blocaj. Așadar sunt bucuros că lăcașurile de cult vor putea să se redeschidă pentru rugăciune și slujbe, inclusiv nunți, cu maximum 30 de persoane, toate supuse distanțării sociale.”
Într-o declarație marți, Cardinalul Nichols a spus: „Este o veste binevenită pentru membrii tuturor religiilor din Anglia. Mulțumesc tuturor celor care au muncit din greu pentru a se realiza așa ceva, nu în ultimul rând colegilor mei lideri de culte. Noi, catolicii, așteptăm cu nerăbdare să putem celebra Liturghia împreună din 4 iulie. Am așteptat cu răbdare și tânjim după acest moment, înțelegând importanța protejării sănătății oamenilor din societatea noastră. Acum suntem plini de nerăbdare la gândul că vom putea din nou să participăm împreună la Euharistie, care se află în centrul credinței noastre.”
Guvernul a permis bisericilor din Anglia să se redeschidă pentru rugăciune privată individuală din 15 iunie. Catolicii care vizitează bisericile trebuie să respecte reguli stricte pentru a combate răspândirea coronavirusului, care a luat 42.731 de vieți în Marea Britanie, conform statisticilor la zi. Cardinalul a spus că este important pentru catolici să continue să respecte măsurile de siguranță, inclusiv distanțarea socială. „Îndrumările noastre detaliate vor fi distribuite în Dieceze și parohii, astfel încât toată lumea să poată avea încredere că poate veni la Liturghie în siguranță și să înțeleagă rolul pe care trebuie să îl joace în protejarea reciprocă de orice risc de infecție”, a spus el.
Bisericile din Anglia s-au închis pe 23 martie. De-a lungul crizei coronavirusului, guvernul a permis bisericilor să organizeze înmormântări, în condiții stricte, și să transmită Liturghii online, dar a interzis botezurile și nunțile. În luna mai, Cardinalul Nichols a făcut presiuni asupra guvernului pentru a stabili o dată pentru redeschiderea bisericilor pentru rugăciune privată. Într-un interviu la radio, din 14 mai, el a cerut „mai multă sensibilitate din partea guvernului” față de nevoile catolicilor. La predica din duminica Rusaliilor, din 31 mai, a ridicat problema de ce se permite redeschiderea saloanelor de automobile înaintea bisericilor. Alți Episcopi englezi au făcut de asemenea apel pentru redeschiderea bisericilor, inclusiv Arhiepiscopul John Wilson de Southwark, Episcopul Mark O’Toole de Plymouth și Episcopul Philip Egan de Portsmouth.
Episcopii la rândul lor au fost sub presiune să redeschidă bisericile. Un videoclip realizat de laici catolici care cer redeschiderea bisericilor a fost vizionat de aproape 11.000 de ori de când a fost postat pe 22 aprilie. Într-un mesaj din 1 mai, Arhiepiscopii Metropolitani din Anglia și Țara Galilor au recunoscut durerea catolicilor care nu pot primi Sacramentele din cauza carantinei. În mesajul lor, intitulat „Un popor care speră în Cristos”, prelații au spus că, în timp ce Liturghiile transmise online au alimentat credința, nu au substituit Liturghiile cu popor. „Suntem profund emoționați de dorul euharistic exprimat de atât de mulți credincioși. Vă mulțumim sincer pentru dragostea voastră pentru Domnul Isus, prezent în Sacramente și mai ales în Sfânta Jertfă a Liturghiei”, au scris ei.
„Episcopii și preoții din fiecare Dieceză vă pomenesc la Liturghie, pe voi și pe cei dragi ai voștri, în fiecare zi. Mulțumim preoților noștri pentru această fidelitate a chemării lor.” În declarația de marți, Cardinalul Nichols a spus: „Ultimele luni au fost un timp pentru a crea noi modele de rugăciune, noi modalități de explorare și de îmbogățire a credinței noastre, dar și de a ajunge la cei nevoiași. Putem să construim pe aceste lucruri, neuitând nimic din harurile care ni s-au dat. Cu toate acestea, acum, cu experiența deschiderii bisericilor pentru rugăciunea individuală deja avută, această revenire la tiparele de cult mai normale va avea o importanță deosebită pentru toți catolicii. Acest timp de ‘Post euharistic’ a făcut ca inima noastră să crească în dorul de acel moment în care putem să ne reunim și să reprimim Trupul și Sângele lui Cristos în Euharistie. Momentul acesta este acum foarte aproape și pentru aceasta îi mulțumim lui Dumnezeu.”