Episcopii canadieni doresc reconstrucția vieții în baza lecțiilor învățate
26.09.2020, Roma (Catholica) - Covid-19 și consecințele lui asupra parohiei, apartenenței la comunitate și vieții de familie sunt elemente studiate de Episcopii canadieni pentru a înțelege calea ce trebuie urmată pentru reconstrucție. Acestea și alte lecții învățate din trecut prin cercurile de ascultare cu populații indigene și din experiența lor privind asigurarea protecției minorilor au fost printre principalele subiecte ale adunării plenare a Episcopilor canadieni. Peste 80 de Episcopi care alcătuiesc Conferința Episcopilor Canadieni (CCCB) s-au adunat online săptămâna trecută într-o primă ședință plenară virtuală. Christopher Wells a vorbit pentru Vatican News cu președintele CCCB, Arhiepiscopul Richard Gagnon. Episcopii care reprezintă cele patru regiuni episcopale ale Canadei au prezentat un raport fraților lor întru episcopat cu privire la modul în care Covid-19 le afectează regiunea. Au discutat despre provocările, speranțele și modul în care Biserica a răspuns situației. „Biserica demonstrează multă creativitate”, a spus Arhiepiscopul Gagnon, în ciuda suferințelor și dificultăților cu care se confruntă oamenii. A mai spus că Biserica a învățat noi modalități de comunicare și despre rolul bisericii domestice. Multe parohii, a observat el, „transmit acum în direct în mod regulat”.
„Reconstruirea comunităților” va fi una dintre primele priorități după pandemie, a subliniat Arhiepiscopul Gagnon. Mulți oameni au pierdut contactul fizic cu parohiile lor și s-ar putea să se fi obișnuit cu Liturghiile transmise în direct. Aceasta va însemna reconstruirea și sublinierea importanței comunității, a continuat prelatul. „Chiar și dacă apare un vaccin, va dura mult timp până când oamenii vor începe să se conecteze personal cu comunitățile lor parohiale.” Reconstrucția trebuie să ia totuși în considerare lecțiile învățate în timpul situației de blocaj: „importanța bisericii domestice – că părinții sunt primii învățători ai copiilor pe drumul credinței, lecțiile despre trăirea credinței noastre în timpuri dificile, lecțiile familiei în aceste vremuri ale pandemiei, lecțiile despre importanța comunității și, în cele din urmă, despre cât de importantă este viața sacramentală. Așadar, învățăm zilnic cum să mergem mai departe și încercăm să planificăm o reconstrucție a comunităților noastre.” Unul dintre „semnalele de alarmă” asupra căruia a atras atenția Arhiepiscopul este „cum uneori autoritățile seculare, guvernele, trec cu vederea comunitățile de credință și nu se consultă întotdeauna cu ele în luarea deciziilor”. Într-o epocă seculară, spune el, acesta aspect este demn de luat în considerare.
Una dintre deciziile luate în timpul plenului a fost preluarea conducerii Organizației Catolice pentru Viața în Familie, care funcționa până acum la nivel diecezan și acum a fost încorporată în structura CCCB. S-a discutat și o inițiativă întreprinsă pentru a asculta popoarele indigene din Canada. Cercurile de ascultare au oferit popoarelor indigene, liderilor Bisericii și Episcopilor posibilitatea de a împărtăși experiențe și răni suferite în trecut. Scopul este „să mergem împreună în viitor”, afirmă Arhiepiscopul. Mai multe „viitoare inițiative naționale majore sunt planificate în colaborare cu indigenii din Canada. Și există un foarte bun sentiment de mers împreună cu lideri importanți ai grupurilor indigene din Canada”. Liniile directoare actualizate care abordează abaterile sexuale ale membrilor clerului au fost publicate în 2018 de CCCB, sub titlul „Protejarea minorilor împotriva abuzurilor sexuale: un apel către credincioșii catolici din Canada pentru vindecare, reconciliere și transformare”. „Eforturile făcute în Canada pentru a aduce protocoalele și orientările de lungă durată care se ocupă de problema abaterii sexuale și a abuzurilor în conformitate cu noile orientări publicate de CCCB este o lucrare continuă în Canada. Comitetul permanent încurajează și sprijină punerea în aplicare a acestor noi orientări și alinierea conținutului anterior.”