Cardinalul Tumi, răpit ieri, a fost eliberat astăzi
06.11.2020, Roma (Catholica) - Cardinalul Tumi, în vârstă de 90 de ani, a fost răpit joi de presupuși luptători separatiști din regiunea nord-vestică a Camerunului, fiind eliberat vineri. Presa cameruneză a informat că bărbați înarmați l-au răpit pe Cardinalul Christian Wiyghan Tumi, Arhiepiscop emerit de Douala, din regiunea de nord-vest a țării, pe când se afla în compania liderului populației Nso. Acesta se întorcea la palatul său după luni de exil auto-impus din cauza conflictelor armate dintre trupele guvernamentale și separatiști.
Conform unor surse, convoiul a fost oprit de un blocaj rutier regizat de presupuși luptători separatiști, care l-au răpit pe Cardinal și l-au dus într-o locație necunoscută. Într-un interviu acordat pentru Vatican News, Arhiepiscopul Samuel Kleda de Douala a spus că estimează că prelatul a fost răpit în jurul orei 18:00 în drumul său, de la Bamenda la Kumbo, pentru că fusese în contact cu el cu o oră înainte. Mult mai târziu, joi seara, Arhiepiscopul Kleda a primit un telefon de la Cardinal, care l-a informat că a fost interogat de răpitori. Încercările sale ulterioare de a ajunge la Cardinal prin telefon vineri dimineață au fost inutile. Cu toate acestea, Cardinalul a fost eliberat mai târziu, vineri, după ce a petrecut o noapte în locația răpitorilor. Cardinalul Tumi, în vârstă de 90 de ani, a chemat cu insistență la dialog și la pace, pe fondul conflictului de patru ani din regiunile de nord-vest și sud-vest ale țării.
Papa Francisc și-a exprimat solidaritatea cu Camerunul. La audiența generală săptămânală din 28 octombrie, s-a rugat ca „regiunile chinuite din nord-vestul și sud-vestul țării să găsească pacea”. Sfântul Părinte s-a rugat și pentru familiile tinerilor studenți uciși pe 24 octombrie de oameni înarmați, într-o școală privată din Kumba. Și-a exprimat durerea față de „actul crud și lipsit de sens care a smuls tinerii inocenți din viață în timp ce participau la lecții la școală”. Separatiști înarmați, cunoscuți și sub numele de „băieți Amba”, sunt angajați într-o luptă continuă cu trupele guvernamentale în încercarea lor de a crea un stat independent pe care doresc să îl numească „Ambazonia”. Criza a început în 2016, când instituțiile educaționale și judiciare din regiunile de limbă engleză, din nord-vest și sud-vest, ale acestei țări bilingve, au protestat împotriva numirii nejustificate de vorbitori de franceză pe teritoriul lor. Până în 2017, situația a scăpat de sub control și a devenit un război separatist în toată regula.
Conflictul prelungit a creat mii de victime și dislocări pe scară largă. Elevii din zona de conflict s-au întors la școală doar anul acesta, după aproape patru ani de suspendare. Luna trecută, bărbați înarmați, presupuși a fi luptători separatiști, au deschis focul asupra studenților de la Academia Internațională Bilingvă Maica Francisca din Kumba, incident soldat cu șase morți.