15 moduri de a obține indulgențe în Anul Sf. Iosif
10.12.2020, Vatican (Catholica) - Papa Francisc a decretat Anul Sfântului Iosif, în care catolicii vor avea ocazia să obțină o indulgență plenară specială. Până în decembrie 2021, există mai multe modalități noi prin care catolicii pot primi indulgența, inclusiv prin încredințarea muncii lor zilnice protecției Sfântului Iosif Muncitorul sau prin recitarea Rozariului împreună cu familia. Aceste acte trebuie să fie însoțite de Spovada sacramentală, Împărtășania euharistică și rugăciunea la intențiile Papei – condițiile obișnuite pentru a obține orice indulgență plenară. Indulgențele plenare șterg toate pedepsele temporare datorate păcatului și trebuie să fie însoțite de o detașare totală de păcat.
Conform decretului emis de Penitențeria Apostolică pe 8 decembrie, există 15 moduri de a primi indulgența în Anul Sfântului Iosif: 1) Participând la o reculegere spirituală timp de cel puțin o zi, care include o meditație despre Sfântul Iosif. 2) Rugându-te prin mijlocirea Sfântului Iosif pentru șomeri, pentru ca aceștia să găsească un loc demn de muncă. 3) Recitând Litania Sfântului Iosif pentru creștinii persecutați. Catolicii răsăriteni au opțiunea recitării unui Acatist la Sfântul Iosif. 4) Încredințându-ți munca și activitatea zilnică protecției Sfântului Iosif Muncitorul. 5) Urmând exemplul Sfântului Iosif prin practicarea unei fapte de milostivire trupească – a da hrană celor flămânzi, a da de băut celor însetați, a îmbrăca pe cei goi, a-i adăposti pe cei fără adăpost, a-i vizita pe cei închiși, a-i vizita pe cei bolnavi și a-i îngropa pe cei morți.
6) Practicând una dintre faptele de milostivire sufletească, precum mângâierea celor întristați, sfătuirea celor în îndoială, instruirea ignoranților, admonestarea păcătoșilor, suportarea răutăților cu răbdare, iertarea nedreptăților și rugăciunea pentru cei vii și pentru cei morți. 7) Rugându-te Rozariul cu familia, pentru ca „toate familiile creștine să fie stimulate să recreeze aceeași atmosferă de comuniune intimă, de iubire și de rugăciune, care era în Sfânta Familie”. 8) Cuplurile logodite pot primi și ele indulgență prin recitarea Rozariului împreună. 9) Meditând cel puțin 30 de minute la Rugăciunea domnească, deoarece Sfântul Iosif „ne invită să redescoperim relația noastră filială cu Tatăl, să reînnoim fidelitatea față de rugăciune, să ascultăm și să corespundem cu discernământ profund voinței lui Dumnezeu”. 10) Rugându-te cu o rugăciune aprobată către Sfântul Iosif, în Duminica Sfântului Iosif, adică duminica de după Crăciun, conform tradiției catolice bizantine.
11) Celebrând sărbătoarea Sfântului Iosif pe 19 martie cu un act de evlavie în cinstea Sfântului Iosif. 12) Rugându-te cu o rugăciune aprobată către Sfântul Iosif pe data de 19 a oricărei luni. 13) Onorându-l pe Sfântul Iosif printr-un act de evlavie sau printr-o rugăciune aprobată într-o miercuri, ziua dedicată în mod tradițional Sfântului Iosif. 14) Rugându-te Sfântului Iosif în sărbătoarea Sfintei Familii, pe 29 decembrie.
„Toți credincioșii vor avea astfel ocazia să se angajeze, prin rugăciuni și fapte bune, să obțină cu ajutorul Sfântului Iosif, capul Familiei cerești din Nazaret, mângâiere și ușurare în necazurile grave umane și sociale de care suferă astăzi lumea contemporană”, se spune în decretul semnat de Cardinalul Mauro Piacenza. Bătrânii, bolnavii și muribunzii care nu pot să își părăsească locuințele din cauza pandemiei coronavirusului au, de asemenea, permisiunea specială de a primi indulgența „oferind cu încredere în Dumnezeu durerile și disconforturile” din viețile lor printr-o rugăciune către Sf. Iosif, speranța bolnavilor și patronul unei morți fericite. Decretul menționează că, în acest caz, persoana trebuie să aibă intenția de a îndeplini, cât mai curând posibil, cele trei condiții obișnuite pentru indulgență, precum și detașarea de păcat.
Penitențeria Apostolică permite orice rugăciune către Sfântul Iosif aprobată de Biserică, menționând în special rugăciunea „La tine alergăm, Fericite Iosife”, compusă de Papa Leon al XIII-lea: „La tine alergăm, Fericite Iosife, în necazul nostru și plini de încredere cerem ocrotirea ta, după aceea a sfintei tale soții. Pentru acea sfântă legătură de dragoste ce te-a unit cu neprihănita Fecioară, Născătoare de Dumnezeu, și pentru dragostea părintească pe care ai avut-o către Pruncul Isus, te rugăm fierbinte să privești cu bunăvoință la moștenirea pe care Isus a dobândit-o cu sângele Său, și prin puterea și ajutorul tău, să ne aperi în nevoile noastre.”
„Apără, păzitorule preaînțelept al dumnezeieștii Familii, neamul ales al lui Isus Cristos. Îndepărtează de la noi, preaiubitorule părinte, toată rătăcirile și patimile. O preaputernicul nostru ocrotitor, vino în ajutorul nostru în această luptă împotriva puterii întunericului. Și precum odinioară ai scăpat din primejdia morții pe Pruncul Isus, tot așa apără acum Sfânta Biserică a lui Dumnezeu de cursele vrăjmășești și de orice nenorocire, și întinde pururea peste fiecare din noi ocrotirea ta, pentru ca, sprijiniți fiind prin pilda și ajutorul tău, să putem trăi cu sfințenie, muri cu evlavie și dobândi în ceruri fericirea veșnică. Amin.”