Cardinalul Parolin în vizită în Camerun
28.01.2021, Vatican (Catholica) - Secretarul de stat al Vaticanului a început joi o călătorie de o săptămână în Camerun, în care va vizita o regiune afectată de ciocnirile dintre forțele guvernamentale și separatiști. În cadrul vizitei sale din 28 ianuarie până pe 3 februarie, Cardinalul Pietro Parolin urmează să se întâlnească cu autoritățile locale și cu Episcopii catolici din Camerun, în capitala țării, Yaoundé, și să viziteze regiunea anglofonă din nord-vest.
Mass-media locală din Camerun informează că prelatul va folosi probabil vizita pentru a acționa în direcția soluționării litigiului cunoscut sub numele de criza anglofonă. Atât Sfântul Scaun, cât și Biserica locală au făcut apel la dialog pentru a pune capăt luptei. Unul dintre liderii catolici care a jucat un rol activ în căutarea unei soluții este Cardinalul Christian Tumi, răpit pe 5 noiembrie de oameni înarmați, în regiunea de nord-vest a Camerunului. Un videoclip publicat pe rețelele de socializare îl arată pe Cardinalul în vârstă de 90 de ani răspunzând cu calm, în timp ce unul dintre răpitorii lui îl ia la întrebări cu privire la apelurile ca luptătorii separatiști din Camerun să depună armele. „Voi predica ce este adevărul. Nimeni nu are dreptul să îmi spună să predic contrariul, pentru că am fost chemat de Dumnezeu”, a spus Cardinalul. A fost eliberat de răpitorii săi pe 6 noiembrie.
Criza din Camerun are rădăcini în istoria colonialistă a țării. Zona a fost colonie germană la sfârșitul secolului al XIX-lea, dar teritoriul a fost împărțit în zone britanice și franceze după înfrângerea Imperiului German în primul război mondial. Zonele au fost unite într-un Camerun independent în 1961, dar vorbitorii de engleză s-au tot plâns de atunci de marginalizare de către majoritatea francofonă. Acum există o mișcare separatistă în regiunile de sud-vest și nord-vest, care țineau anterior de Camerunul britanic. Violențele s-au intensificat în octombrie anul trecut, când bărbați înarmați au atacat Academia Internațională Bilingvă a Maicii Francisca, o școală din Kumba, din regiunea sud-vestică a Camerunului, și au deschis focul asupra elevilor dintr-o sală de clasă. Șapte elevi cu vârste cuprinse între 12 și 14 ani au fost atunci uciși.
Papa Francisc s-a rugat pe 28 octombrie ca „regiunile greu încercate din nord-vestul și sud-vestul [Camerunului] să găsească în sfârșit pacea”. Pe 31 ianuarie, Cardinalul Parolin va celebra Liturghia în regiunea de nord-vest a Camerunului, la Catedrala catolică din Bamenda, unde va înmâna paliumul Arhiepiscopului Andrew Nkea Fuanya. Acesta, în vârstă de 55 de ani, a fost numit Arhiepiscop de Bamenda în decembrie 2019. Este cunoscut pentru accentul pus pe familie, comunitate și valorile tradiționale. La întâlnirea din 2018 a Sinodului Episcopilor dedicat tinerilor, credinței și discernământului vocațional, Mons. Nkea, care era Episcopul de Mamfe la acea vreme, a spus că Biserica din Camerun și multe părți ale Africii crește – inclusiv în rândul tinerilor. „Bisericile mele cresc și nu am spațiu pentru a-i ține pe tineri”, a spus Mons. Nkea în timpul unei conferințe de presă din Vatican, în octombrie 2018. „Iar cea mai scurtă Liturghie a mea este de aproximativ două ore și jumătate”.
Un studiu din 2018 realizat de Centrul de Cercetare Pew a constatat că mersul la biserică și frecvența rugăciunilor aveau indicii cei mai mari în Africa sub-sahariană și cei mai mici în Europa de Vest. Patru din cinci creștini din Camerun au spus că se roagă în fiecare zi. În timpul Sinodului dedicat tinerilor, Mons. Nkea a explicat creșterea înregistrată de Biserica din Camerun prin alinierea dintre învățătura Bisericii și valorile societății cameruneze și prin puterea familiei ca instituție culturală. „Oamenii mă întreabă: ‘De ce sunt bisericile tale pline?'”, spunea prelatul în 2018. „În Africa familia este o instituție foarte, foarte puternică. Venim dintr-o cultură în care tradiția este în mod normal transmisă de la o generație la alta. Valorile noastre tradiționale sunt încă în consonanță cu valorile Bisericii, așa că transmitem tinerilor noștri o tradiție nediluată și necontaminată”, a mai afirmat el, subliniind că sentimentul puternic de comunitate din Biserică poate fi ceva „foarte important pe care Europa să îl învețe de la Africa”.