Papa Francisc către caldeenii catolici: Iubirea este forța noastră
06.03.2021, Bagdad (Catholica) - La Sfânta Liturghie celebrată în Bagdad în ziua de sâmbătă, 6 martie 2021, Papa Francisc le-a spus creștinilor irakieni că indiferent ce crede lumea, iubirea este o forță și triumfă întotdeauna asupra răului și a păcatului. Iubirea, „deși pare slabă în ochii lumii, în realitate învinge”. Sfântul Părinte a celebrat Sfânta Liturghie în Catedrala catolică caldeeană din Bagdad în a doua zi a vizitei sale de trei zile în Irak, prin care a dorit să întărească speranța minorității creștine persecutate din țară și să promoveze fraternitatea și dialogul interreligios.
Papa Francisc este primul Papă din istorie care vizitează această țară din Orientul Mijlociu, împlinind o speranță a Sf. Papă Ioan Paul al II-lea. În predica sa, Papa a reflectat asupra promisiunilor lui Dumnezeu, care „asigură o bucurie fără egal și nu dezamăgesc”. „Iubirea este forța noastră, forța atâtor frați și surori care și aici au îndurat prejudecăți și ofense, maltratări și persecuții pentru numele lui Isus. Însă în timp ce puterea, gloria și vanitatea lumii trec, iubirea rămâne”. Pe cruce, a arătat Pontiful, iubirea „s-a demonstrat mai puternică decât păcatul, în mormânt a înfrânt moartea. Este aceeași iubire care i-a făcut pe martiri victorioși în încercare, și câți au fost în ultimul secol, mai mulți decât în cele precedente!”
Sfântul Părinte a vorbit despre inegalitățile despre oameni, în timp ce pentru Dumnezeu „cel care are mai multă putere este supus unui examen riguros, în timp ce ultimii sunt privilegiații lui Dumnezeu”. Isus răstoarnă și El în Evanghelie ordinea la care ne-am aștepta: „nu într-un moment oarecare, ci la începutul primului discurs, cu fericirile. Răsturnarea este totală: săracii, aceia care plâng, cei persecutați sunt numiți fericiți. Cum este posibil?” Pentru Dumnezeu, „nu este mai mare cel care are, ci acela care este sărac în duh; nu cel care poate totul asupra celorlalți, ci acela care este blând cu toți; nu acela care este aclamat de mulțimi, ci acela care este milostiv cu fratele.”
„Însă cum se practică fericirile?”, a întrebat Papa, răspunzând că ele „nu cer să facem lucruri extraordinare, să îndeplinim acțiuni care merg dincolo de capacitățile noastre. Cer mărturia zilnică. Fericit este cel care trăiește cu blândețe, cel care practică milostivirea acolo unde se află, cel care menține inima curată acolo unde trăiește. Pentru a deveni fericiți nu trebuie să fim eroi din când în când, ci martori în fiecare zi. Mărturia este calea pentru a întrupa înțelepciunea lui Isus. Așa se schimbă lumea: nu cu puterea sau cu forța, ci cu fericirile. Pentru că așa a făcut Isus, trăind până la capăt ceea ce a spus la început.”
Caldeenii constituie una dintre comunitățile catolice răsăritene care se află în Irak. Înainte ca populația să scadă din cauza violenței Statului Islamic, caldeeni reprezentau două treimi din creștinii irakieni. Papa Francisc este de asemenea primul Papă din istorie care a celebrat Sfânta Liturghie în ritul caldeean. Liturghia papală a fost celebrată în limbile italiană, arabă și caldeeană, care este un dialect al limbii aramaice. Rugăciunea credincioșilor a fost citită în limbile arabă, caldeeană, kurdă, turkmenă și engleză. Catedrala Sf. Iosif (Mar Yousef) a fost construită în anii 1950 și a fost restaurată în 2018 de Patriarhul caldeean Louis Raphaël Sako. În Catedrală pot încăpea 400 de persoane, dar din cauza precauțiilor legate de COVID-19, participarea la Liturghie a fost limitată la 180 de persoane.
Din descrierea pe care Sf. Paul o face iubirii, Pontiful a menționat caracteristica de a fi „îndelung răbdătoare”. „Nu ne așteptam la acest adjectiv. Iubirea pare sinonim cu bunătate, generozitate, fapte de bine, și totuși Paul spune că iubirea este înainte de toate îndelung răbdătoare… Răbdarea de a reîncepe de fiecare dată este prima calitate a iubirii, pentru că iubirea nu se mânie, ci repornește mereu. Nu se întristează, ci relansează; nu se descurajează, ci rămâne creativă. În fața răului nu se oprește, nu se resemnează.” Papa a invitat astfel la o examinare a conștiinței: „Eu cum reacționez la situațiile care nu merg bine?” „În fața adversităților există mereu două ispite. Prima este fuga: a scăpa, a întoarce spatele, a nu voi să mai știm. A doua este a reacționa supărați, cu forța”. În schimb, Isus a schimbat istoria „cu forța smerită a iubirii, cu mărturia Sa răbdătoare. Așa suntem chemați să facem noi; așa împlinește Dumnezeu promisiunile Sale”.