Pr. Alois Moraru (coord.): Dumitru Matei, erou al carității creștine

20.05.2021, Iași (Catholica) - Sub egida Departamentului de Cercetare Istorică „Fericitul Anton Durcovici” din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Iași, la Editura „Presa Bună” a apărut recent cartea „Dumitru Matei, erou al carității creștine”, o biografie a preotului erou Dumitru Matei, care a fost executat prin împușcare în dimineața zilei de 21 februarie 1951, în închisoarea comunistă de la Jilava. Cartea a fost coordonată de pr. Alois Moraru, „responsabil diecezan pentru adunarea mărturiilor cu privire la viața de credință a părintelui Dumitru Matei, în vederea pregătirii documentației necesare pentru recunoașterea și declararea lui ca fericit și sfânt”. Redăm fragmente din prezentarea semnată de coordonatorul lucrării.
În urmă cu două luni, mai exact în ziua de 12 martie 2021, răspunzând solicitărilor multiple primite din partea membrilor Departamentului de Cercetare Istorică „Fericitul Anton Durcovici” din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Iași, care au realizat deja mai multe investigații în Arhivele Securității Române, au adunat câteva mărturii verbale și au redactat mai multe studii, publicate în revista diecezană de istorie „Buletin istoric”, Preasfințitul Iosif Păuleț m-a numit în misiunea de „responsabil diecezan pentru adunarea mărturiilor cu privire la viața de credință a părintelui Dumitru Matei, în vederea pregătirii documentației necesare pentru recunoașterea și declararea lui ca fericit și sfânt”. Misiunea acestui Oficiu diecezan este de a coordona întreaga activitate de cercetare a martiriului preotului erou Dumitru Matei, care a fost executat prin împușcare în dimineața zilei de 21 februarie 1951. Mulți ani nu s-a știut nimic despre modul în care a murit acest preot în închisoarea comunistă de la Jilava, dar treptat, treptat…, mai ales din mărturiile acelora care au supraviețuit în urma procesului „Legația Franței”, preoți și laici din Dieceza de Iași au aflat câte ceva despre suferințele îndurate de acesta.
Primul rod al activității acestui Oficiu diecezan este redactarea și tipărirea unei biografii parțiale a preotului erou Dumitru Matei, în acest demers căutând și redactând diferite articole care s-au scris până acum și au fost publicate în câteva reviste („Buletin istoric”, „Lumina creștinului”, „Aldine” – supliment săptămânal al ziarului „România liberă”, „Acta Bacoviensia”) sau pe pagina electronică a Episcopiei Romano-Catolice de Iași. Mulți ani nu s-a știut nimic despre modul în care a murit acest preot în închisoarea comunistă de la Jilava, dar treptat, treptat…, mai ales din mărturiile acelora care au supraviețuit în urma procesului „Legația Franței”, preoți și laici din Dieceza de Iași au aflat câte ceva despre suferințele îndurate de acesta. Dar cine avea cunoștințe și putea scrie ceva până în anul 1990?! Primul care a scris și publicat în revista „Lumina creștinului”, din februarie 1991 a fost părintele Anton Despinescu, în articolul „Părintele Matei”. Preocupat de a face cât mai multă lumină în cazul „Matei”, ca de altfel în toate acțiunile în care au fost implicați preoții catolici care au activat pe teritoriul Diecezei de Iași, Preasfințitul Petru Gherghel l-a desemnat pe arhivistul și cercetătorul Dănuț Doboș să aibă acces în Arhivele Securității și să afle informații despre urmărirea, persecuția, procesele și condamnarea acestora.
Lucrarea „Dumitru Matei, erou al carității creștine”, care a apărut sub egida Departamentului de Cercetare Istorică „Fericitul Anton Durcovici” din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Iași, se deschide cu un „Cuvânt de binecuvântare”, semnat de Preasfințitul Iosif Păuleț, din care redăm câteva fraze: „Cunoașterea și prețuirea înaintașilor noștri în ale credinței trebuie să fie o preocupare atentă a fiecărui episcop, pentru că din viața și mărturia lor de credință izvorăsc noi haruri și resurse pentru timpurile prezente și pentru cele viitoare. După ce anii trecuți am avut ocazia să-l cunoaștem mai bine pe Episcopul nostru martir Anton Durcovici, precum și pe alți preoți din Dieceza noastră, a căror viață și activitate au fost studiate de diferite comisii pentru a fi ridicați la cinstea altarelor, iată că acum ni se oferă un alt model de slujire preoțească, un adevărat exemplu de slujire a celor aflați în spitale sau în prizonierat, un erou anticomunist, care a preferat să moară decât să împărtășească ideile comuniste. E vorba despre părintele Dumitru Matei, fost capelan la catedrala din Iași, căruia vrednicul nostru înaintaș, episcopul Mihai Robu, i-a încredințat misiuni speciale în slujba bolnavilor, săracilor și prizonierilor de război.”
La finalul acestor rânduri, solicităm ca, dacă implorați mijlocirea acestui erou al carității creștine și primiți din partea lui Dumnezeu haruri trupești sau sufletești, să ne comunicați la telefon 0721.566577 sau să ne scrieți la adresa istorie@ercis.ro.