Papa Francisc: Cu evanghelia nu se negociază
04.08.2021, Vatican (Catholica) - După pauza din luna iulie, Papa Francisc a reluat astăzi seria de cateheze de la audiența generală, vorbind pentru a treia oară despre Scrisoarea către Galateni. Autorul scrisorii, Paul, „pare să nu vadă altceva decât misiunea de evanghelizare pe care Domnul i-a încredințat-o”, a spus Sfântul Părinte. „În el totul este dedicat acestei vestiri și nu posedă alt interes decât Evanghelia.” A amintit primul verset din Scrisoarea către Romani, unde Paul spune că este chemată să fie apostol: „Aceasta este vocația sa. Așadar, conștiința sa este că a fost ‘pus deoparte’ pentru a duce tuturor Evanghelia, și nu poate face altceva decât să se dedice acestei misiuni cu toate forțele sale.”
În acest context de dedicare la misiunea de evanghelizare, Pontiful a spus că este de înțeles tristețea și dezamăgirea Apostolului Neamurilor în fața devierilor galatenilor. Paul simte un eșec al acestora față de evanghelie, dar cele patru Evanghelii nu fuseseră încă scrise. Pentru el, evanghelia este vestea „morții și învierii lui Isus ca izvor de mântuire. O evanghelie care se exprimă cu patru verbe: ‘Cristos a murit pentru păcatele noastre, după Scripturi, a fost înmormântat și a înviat a treia zi, după Scripturi. Și i s-a arătat lui Chefa’. Aceasta este vestea lui Paul, vestea care ne dă viață tuturor. Această evanghelie este împlinirea promisiunilor și este mântuirea oferită tuturor oamenilor. Cine o primește este reconciliat cu Dumnezeu, este primit ca un adevărat fiu și obține ca moștenire viața veșnică.”
Pentru a le arăta galatenilor eroarea în care se află, a explicat Papa, Paul le-a spus că vestea celorlalți misionari „răstălmăcește evanghelia adevărată pentru că împiedică să se ajungă la libertatea – un cuvânt cheie – dobândită venind la credință. Galatenii sunt încă ‘începători’ și dezorientarea lor este de înțeles. Ei nu cunosc complexitatea Legii mozaice și entuziasmul în îmbrățișarea credinței în Cristos îi determină să dea ascultare acestor noi predicatori, înșelându-se că mesajul lor este complementar la acela al lui Paul. Și nu este așa.” Duritatea lui Paul, a continuat Sfântul Părinte, vine din faptul că cu evanghelia „nu se poate negocia. Ori primești evanghelia așa cum este, așa cum a fost vestită, ori primești un alt lucru. Însă nu se poate negocia, cu evanghelia. Nu se pot face compromisuri. Credința în Isus nu este marfă de contractat: este mântuire, este întâlnire, este răscumpărare. Nu se vinde la preț ieftin.”
„Neliniștea sa pastorală îl determină să fie sever, pentru că vede marele risc care amenință creștinii tineri”, a mai explicat el, după care a adus problema în prezent: „De atâtea ori am văzut în istorie, și vedem asta și astăzi, unele mișcări care predică evanghelia cu o modalitate proprie, uneori cu adevărate carisme proprii; însă după aceea exagerează și reduc toată evanghelia la ‘mișcare’. Și acest lucru nu este evanghelia lui Cristos: aceasta este evanghelia fondatorului, a fondatoarei și acest lucru, e adevărat, poate ajuta la început, dar la sfârșit nu face roade pentru că nu are rădăcini adânci. Pentru aceasta, cuvântul clar și hotărât al lui Paul a fost salutar pentru Galateni și este salutar și pentru noi. Evanghelia este darul lui Cristos oferit nouă, El însuși revelează aceasta. Aceasta este cea care ne dă viață.”
La final, Pontiful a amintit de explozia de acum un an din Beirut, dar și de Ziua de rugăciune și reflecție pentru Liban. „Astăzi fac apel și la Comunitatea internațională, cerând să ajute Libanul să parcurgă un drum de ‘înviere’, cu gesturi concrete, nu numai cu vorbe, ci cu gesturi concrete. Doresc ca în acest sens să fie profitabilă Conferința în curs de desfășurare, promovată de Franța și de Națiunile Unite. Dragi libanezi, dorința mea de a veni să vă vizitez este mare și nu încetez să mă rog pentru voi, pentru ca Libanul să redevină un mesaj de fraternitate, un mesaj de pace pentru tot Orientul Mijlociu.”