Papa Francisc în mijlocul comunității rom din Košice
14.09.2021, Kosice (Catholica) - În linie cu atenția sa cunoscută pentru periferii, Sfântul Părinte a vizitat astăzi, 14 septembrie 2021, comunitatea rom care s-a stabilit în cartierul Luník IX, al orașului slovac Košice, în final ajungând să îl domine, locuind cartierul aproape exclusiv. Circa 7.500 de persoane își duc viața în clădiri a căror capacitate normală este de 2.500 de persoane. Clădirile adesea nu au geamuri, dar nici servicii precum electricitate sau gaz. Aproape toți locuitorii sunt șomeri. Sunt priviți cu suspiciune, iar Papa Francisc s-a oprit asupra acestui aspect în discursul său:
„De câte ori nu numai că vorbim fără elemente sau din auzite, dar ne considerăm în ordine atunci când suntem judecători riguroși ai altora. Indulgenți cu noi înșine, inflexibili cu alții. De câte ori judecățile sunt în realitate prejudecăți, de câte ori adjectivăm! Aceasta înseamnă a desfigura prin cuvinte frumusețea fiilor lui Dumnezeu, care sunt frații noștri. […] Iubiți frați și surori, de prea multe ori ați fost obiect de preconcepții și de judecăți nemiloase, de stereotipuri discriminatoare, de cuvinte și gesturi defăimătoare. Astfel toți am deveni mai săraci, săraci de umanitate. Ceea ce ne este de folos pentru a recupera demnitate este să trecem de la prejudecăți la dialog, de la închideri la integrare.”
„În Biserică nimeni nu trebuie să se simtă în afară sau pus deoparte”, a spus Pontiful grupului prezent la eveniment în spațiul pregătit, în timp ce mulți l-au urmărit din blocurile din zonă. Poliția a cerut locuitorilor care nu s-au înregistrat pentru întâlnirea cu Papa să stea în blocuri sau în apropierea lor. În reflecția sa, Papa a vorbit despre iubirea de Tată pe care Dumnezeu o are pentru fiecare dintre noi. Biserica, a spus el, este „o familie de frați și surori cu același Tată, care ni l-a dat pe Isus ca frate, pentru ca să înțelegem cât de mult iubește El fraternitatea. Și dorește ca întreaga omenire să devină o familie universală. […] Biserica este casă, este casa voastră. De aceea sunteți bineveniți, simțiți-vă mereu acasă în Biserică și nu vă fie frică niciodată să locuiți în ea. Nimeni să nu vă țină în afară din Biserică pe voi sau pe vreunul!”
În 2008, în cartier au început să activeze preoți salezieni în sprijinul comunității. „Mulțumesc celor care duc înainte munca de integrare care, în afară de a comporta multe trude, uneori primește și neînțelegere și nerecunoștință, eventual chiar și în Biserică”, a spus Papa Francisc. „Iubiți preoți, călugări și laici, iubiți prieteni care dedicați timpul vostru pentru a oferi o dezvoltare integrală fraților și surorilor voștri, mulțumesc! Mulțumesc pentru toată lucrarea cu aceia care sunt la margini. […] Mulțumesc, părinte Peter, pentru că ne-ați vorbit despre centrele pastorale, unde nu faceți asistență socială, ci însoțire pastorală. Mulțumesc, vouă, salezienilor. Mergeți înainte pe acest drum, care nu înșală că poate da tot și imediat, ci este profetic, pentru că îi include pe cei din urmă, construiește fraternitatea, seamănă pacea. Nu vă fie frică să ieșiți în întâmpinarea celui care este marginalizat. […] Vă încurajez, vă binecuvântez și vă aduc îmbrățișarea întregii Biserici. Mulțumesc. Palikerav.”