A trecut la cele veșnice pr. Grigore Oană, prelat papal

25.03.2022, Lugoj (Catholica) - În ziua de 24 martie 2022, în al 100-lea an de viață, părintele protopop onorific Grigore Oană, prelat papal, s-a întors în casa Tatălui ceresc. Pr. Grigore Oană s-a născut la data de 23 iunie 1922 în localitatea Slatina, regiunea Transcarpatia, din actuala Ucraina. A urmat școala primară în localitatea natală iar liceul la Sighetul Marmației. A locuit la internat, unde a beneficiat gratuit de masă, cazare și școlarizare. Orele de religie le-a făcut cu preoții greco-catolici din Sighetul Marmației.
În toamna anului 1947 a sosit la Blaj, unde a fost numit profesor. A predat istoria la toate clasele atât la liceul de băieți cât și la cel de fete de la Institutul Recunoștinței din Blaj. La școala de dieci (cântăreți bisericești) de pe lângă Academia Teologică a predat „Aspecte de economie rurală”. Aflându-se în colectivitatea teologilor a avut în timpul verii frecvente întâlniri cu Preasfințitul loan Suciu. În primii doi ani a locuit la căminul Academiei. A făcut parte din Asociația ASTRU a studenților greco-catolici. Acolo a cunoscut mulți oameni înțelepți și buni creștini, care au devenit martiri ai Sfintei noastre Biserici: Mons. Vladimir Ghika, PS Vasile Aftenie, PS Tit Liviu Chinezu, Horia Cosmovici, etc. A continuat să participe la activitățile ASTRU și ale tineretului național-țărănesc în partidul condus de luliu Maniu.
Dorind să respecte tradiția locului, s-a înscris la facultatea de teologie ca student particular până la momentul desființării Bisericii Greco-Catolice prin cunoscutul decret-lege 358 din 1 decembrie 1948. A fost arestat și încarcerat. Ulterior s-a angajat contabil la întreprinderea nou-înființată „Comcereal” și astfel a rămas în Blaj până în primăvara anului 1950, când a fost recrutat pentru satisfacerea stagiului militar. A fost încorporat la Giurgiu în cadrul trupelor de Securitate (Ministerul de Interne – fosta Jandarmerie). După perioada de instrucție a îndeplinit misiunea de învățător pentru soldații analfabeți. Eliberat din armată în 1952, s-a întors la Blaj. În iulie 1952 s-a angajat la Banca de Investiții din Cluj-Napoca, iar în anul 1954 s-a transferat la Sediul Central al Băncii, la București. A lucrat pentru o scurtă perioadă și la sucursala Băncii de Investiții din Pitești. S-a căsătorit cu Dumitra Bădescu cu care a avut trei copii.
În primăvara anului 1968, s-a transferat la școala agricolă din comuna Merișani, județul Argeș, unde a rămas până la pensionare, în anul 1984. În toamna anului 1984, l-a întâlnit la Cluj-Napoca pe fostul său profesor și coleg de la Blaj, Alexandru Pol, care i-a spus că Biserica Greco-Catolică are nevoie de preoți. A făcut pregătiri în vederea hirotonirii în clandestinitate cu pr. Silvestru Augustin Prunduș, OSBM, care „ca primă temă mi-a dat să citesc de la un capăt la altul și cu atenție Noul Testament și Catehismul explicat al Bisericii Catolice”. Întâlnirile de pregătire pentru hirotonire au continuat până în anul 1987. La 17 septembrie 1988, a fost hirotonit diacon și în ziua de duminică, 23 octombrie, același an, a fost sfințit preot la Lugoj de către ÎPS Episcop Ioan Ploscaru, de pie memorie. Data hirotonirii sale ca preot a coincis cu împlinirea a 40 de ani de când a fost arestat și încarcerat la Blaj.
După repunerea în libertate a Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, a continuat să celebreze Sfintele Liturghii la Timișoara, în Maramureș, atât în comunele de pe malul drept cât și pe cel stâng al Tisei, la București în capela „Schimbarea la față” și la Pitești în biserica romano-catolică unde și-a petrecut restul vieții. La 14 septembrie 2006, Preasfințitul Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj i-a conferit pr. Grigore titlul de protopop onorific. La cererea Preasfințitului Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj, Sfântul Părinte Papa Benedict al XVI-lea i-a acordat titlul pontifical de prelat de onoare al Sanctității Sale, la 7 mai 2007, ca încununare a vieții spirituale în slujba lui Cristos și a Bisericii Sale. A fost un om și un preot iubitor de Dumnezeu și de oameni. Episcopii Alexandru și Ioan, împreună cu clerul și credincioșii Eparhiei de Lugoj, roagă pe Atotputernicul Dumnezeu să-i dăruiască odihnă veșnică, iar familiei îi transmit sincere condoleanțe. (ipod. Raimondo-Mario Rupp)